U makedonskom autobusu koji je izgorio u Bugarskoj prilikom ponovnog pregleda pronađeno je i 45. tijelo i radi se o djetetu, objavili su bugarski mediji. Tu informaciju su potvrdili zamjenik državnog tužioca Bugarske i šef Nacionalne istražne službe Borislav Sarafov i portparolka državnog tužioca Sijka Mileva.

„Nažalost, misterija je riješena i nema još jednog preživjelog. Pronađeno je 45. tijelo. Tokom uviđaja su pronađeni ostaci djeteta. Te tragične noći u 21.15 (ponedjeljak) na graničnom prelazu ‘Kapitan Andreevo’ ušla su 52 putnika. U autobusu je pronađeno 45 tijela, a u bolnici Pirogovo je sedmoro povrijeđenih“, rekla je Mileva za bugarsku Televiziju Nova (nova.bg).

Ona je juče prije podne na konferenciji za novinare rekla da su istražitelji u autobusu, koji je izgorio na autoputu u blizini Sofije, pronašli 44 tijela i da jedan od putnika koji se spasio tvrdi da je iz vozila u plamenu uspjelo da se spasi osam putnika. „Ostaje velika zagonetka gdje je ta osma osoba“, rekla je tada Mileva.

Autobus skopskog „Besa transa“ u utorak rano ujutro zapalio na autoputu u blizini Sofije, na povratku iz Istanbula sa turističke ture zajedno sa još tri autobusa tog preduzeća.

Prema prvim rezultatima istrage uzrok nesreće je najvjerovatnije ljudska greška, a rezultati autopsije ukazuju na to da su se žrtve ugušile i da nisu poginule zbog sudara ili povreda od eksplozije. Među 45 žrtava u nesreći makedonskog turističkog autobusa 12 su djeca.

Državni tužilac Sjeverne Makedonije Ljubomir Joveski izjavio je da su danas u Skoplje stigli predstvavnici bugarskog tužilaštva da bi preuzeli DNK uzorke rodbine poginulih u saobraćajnoj nesreći autobusa skopskog Besa transa, koji je izgorio u Bugarskoj.

„Tim predstavnicima ćemo u toku sutrašnjeg dana predati DNK analize rodbine pokojnih. Pored toga, dostavićemo im i svu dokumentaciju koju smo do sada obezbijedili, prije svega dokumentaciju koja je oduzeta od firme Besa trans, podatke o registraciji autobusa i podatke Ministarstva za tansport i veze“, rekao je Joveski na konferenciji za novinare.

On je istakao da je Tužilaštvo Sjeverne Makedonije nadležnim vlastima Bugarske danas uputilo „zamolnicu“ da dvojica stručnjaka Instituta za sudsku medicinu u Skoplju prisutvuju ekspertizi utvrđivanja identiteta poginulih, kako bi se ubrzao proces identifikacije žrtvi te teške saobraćajne tragedije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz postao otac

Čelnik Austrijske narodne stranke (OVP) i bivši kancelar Sebastian Kurz u subotu…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Poljski muslimani pomažu migrantima na granici sa Bjelorusijom

Tomaszu Miskiewiczu, muftiji koji vodi zajednicu muslimana u Poljskoj, kazao je kako…