Na 17. svečanoj zajedničkoj promociji diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu održanoj u subotu u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu promovisano je 4.868 diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, rekao je da je ovaj univerzitet najstariji i najveći u Bosni i Hercegovini, utemeljen 1949. godine.

“Znanje ne samo da je moć, kako je to ustvrdio otac empirizma Francis Bacon još na prelazu iz renesanse u moderno doba, nego je ono danas slobodno možemo reći najjače oružje za mijenjanje svijeta na bolje. U nadolazećem vremenu očekivanja i neizvjesnosti ono će biti još važnije, jer samo znanjem možemo rješavati probleme koji će biti pred nama”, rekao je on i dodao da je zato osnovna vizija UNSA-e stavljanje mladog čovjeka u fokus saznanja i istraživanja kako bi mogao odgovoriti na sve izazove sutrašnjice.

Čestitao je diplomantima i magistrantima, kao i njihovim porodicama.

“Vi činite tkivo društvenog života ove zemlje, zato volite svoju zemlju i ostanite u njoj bez obzira na sve, jer biti bez domovine je isto kao biti bez doma. To najbolje znaju oni koji nemaju tu privilegiju”, rekao je on poručivši diplomantima i magistrantima: “Vi ste ti od kojih će zavisiti budućnost svih nas”.

Tokom svečanosti prisutnim se u online formatu obratio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić koji je čestitao uspješno okončanu jednu od najvažnijih etapa u životu. Istakao je da bi volio da ostanu u BiH, kao i da bez obzira gdje budu ostanu vezani za domovinu.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, poručio je da bh. društvo zaostaje u obrazovanju u odnosu na regiju. Prema njegovim riječima, tek oko 10 posto ljudi ima visoku stručnu spremu pa su diplomanti i magistranti dio malog kluba koji treba povesti zemlju naprijed.

Na osnovu odluke Senata Univerziteta u Sarajevu, 209 najuspješnijih studenata prvog i drugog ciklusa studija primilo je posebna priznanja. U prvom ciklusu studija 33 diplomanata su odlikovana Zlatnom značkom, najvišim priznanjem Univerziteta u Sarajevu, Srebrenom značkom je odlikovano 78 diplomanata, a Povelju Univerziteta u Sarajevu dobilo je pet diplomanta. Među studentima drugog ciklusa studija, 21 magistrant odlikovan je Zlatnom značkom, 44 Srebrenom značkom i četiri studenta su dobila Povelju Univerziteta u Sarajevu.

U integriranom studijskom programu I i II ciklusa, tri studenta su odlikovana Zlatnom značkom, 21 student Srebrnom značkom.

Zbog higijensko-epidemiološke situacije svečanosti su prisustvovali dobitnici priznanja Zlatna značka, dok su dobitnici priznanja Srebrna značka i Povelja UNSA svečanost pratili online.

Najbolji student prvog ciklusa studija u 2021. godini s prosjekom 10 je Amar Kurić s Prirodno-matematičkog fakulteta. Najbolja studentica drugog ciklusa studija u 2021. godini s prosjekom 9,98 je Adna Škamo s Pravnog fakulteta.

“Vjerujem da je svako od nas tokom studija pored stečenog znanja, stekao iskustva, pouke, naučio iz svojih grešaka, ali i sklopio brojna i iskrena prijateljstva”, rekla je Škamo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…