BIH

Proizvođači obustavljaju proizvodnju, građani ne mogu doći do peleta – Iz „Drvosječe“ poručuju: Na tržištu BiH vlada dosad nezapamćena nestašica– I nama je teško doći do peleta, a kamoli građanima koji se doslovno pate da nabave pelet, ali je situacija takva da ga se nema gdje nabaviti – kazao je portparol firme „Drvosječa“ Muhamed Helać

Apsurdna situacija se dešava u BiH – peleta ima, ali se ne može kupiti.

Naime, zbog zabrane izvoza i ograničene cijene, a ona iznosi 560 KM po toni, proizvođačima se ne isplati da ga prodaju, jer, kako kažu, idu u minus.

S druge strane, distributeri, u nemogućnosti da ga nabave, odlučuju se da ga povuku iz ponude i na taj način na bh. tržištu dolazi do nestašice peleta.

U svemu najviše ispaštaju građani.

Kako je za „Avaz“ kazao portparol „Drvosječe“ Muhamed Helać, zbog zabrane izvoza i neisplativosti plasiranja peleta na naše tržište mnogo fabrika je obustavilo rad, a oni koji su na lagerima imali pelet po ranijim, višim cijenama odlučili su da ga povuku iz prodaje.

– Trenutno na tržištu BiH vlada dosad nezapamćena nestašica. Vrlo je mali broj proizvođača s kojima možemo pregovarati, dosta njih je obustavilo proizvodnju i nama je s te strane otežano. I nama je teško doći do peleta, a kamoli građanima koji se doslovno pate da nabave pelet, ali je situacija takva da ga se nema gdje nabaviti – kazao je Helać.

Objašnjava da niko ne može utjecati na to da li će neko prodavati svoj proizvod ili neće, ali da niko ne želi biti u minusu.

Predsjednik Asocijacije proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović nam kaže da je proizvodnja peleta ugrožena zbog nereagiranja vlasti svih nivoa.

Proizvođači su uputili niz apela da im se dozvoli izvoz, na koje niko nije reagirao.

– Daljnje insistiranje na zabrani izvoza vodi ka definitivnom uništenju proizvodnje u BiH. Proizvođači su uvijek snabdijevali po najboljim cijenama na tržištu, sve uzbune oko visokih cijena nisu došle od proizvođača, već od trgovaca – istakao je Ivanović.

Ivanović objašnjava da proizvođače dodatno zabrinjava to da li će uspjeti vratiti kupce s inozemnog tržišta koje su izgubili zbog zabrane izvoza.

– Možda ćemo naredne godine morati kupovati pelet iz Hrvatske ili Srbije, od naše sirovine, a to je apsurd svih apsurda – kazao je Ivanović.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top