Intenzivne padavine narednih dana u Hercegovini, do nedjelje ukupna količina padavina lokalno i preko 150 mm! U Bosni znatno mirnije, a prolazan snijeg u nižim predjelima u ponedjeljak, navodi meteorolog Nove BH u svojoj prognozi za N1.

Približili smo se kraju klimatološke jeseni. Do početka klimatološke zime ostalo je još 5 dana. U odnosu na prošle jeseni, ova jesen je donijela više kiše, pri čemu se naročito isticao novembar. Na samom početku 11. mjeseca svjedočili smo problemima usljed obilnih padavina koje su prouzročile poplave, a na njegovom kraju slijedi nam još jedna izražena promjena vremena koja će se ponovo očitovati kroz intenzivne padavine, naročito na jugu Hercegovine, a sve već počinje narednih sati, tačnije, u noći na petak. Utjecaj će se nastaviti sve do kraja sedmice, s kojom će se lokalno nakupiti i preko 150 mm kiše. S druge strane, za razliku od proteklog puta Bosna nije na udaru intenzivnih padavina pa se veći problemi na spomenutom području ne očekuju. Na sinoptičkoj karti primjećuje se da je nad zapadom Sredozemlja prisutna visinska dolina koja donosi preko Italije na Balkan vlažan i nestabilan zrak u sve izraženijoj jugozapadnoj struji, dok je u prizemlju prisutna prva od četiri ciklone koje će utjecati na vremensku sliku u našim krajevima (Figura 1).

Figura 1: Sinoptička situacija nad Europom – geopotencijal na AT500 hPa i temperaturno polje na AT850 hPa za petak, 26. novembar 2021. Produbljenje doline sa sjeverozapada (zelene nijanse) prema zapadnom Sredozemlju. Visinska dolina iz smjera južne Francuske talasa prema Italiji i Balkanu, odakle s prednje strane u jugozapadnoj struji (linije-izobare orijentisane prema Balkanu) pritječe topao, ali i vlažan te nestabilan zrak.

Zračni pritisak narednih sati je u padu zahvaljujući prvoj cikloni koja će se smjerom od Tunisa preko južne Italije noćas premjestiti prema južnom Jadranu, uz pojačavanje jugozapadnog visinskog strujanja i dotoka vlažnog i nestabilnog zraka, a tokom prvog dijela petka će se premjestiti preko naše zemlje zajedno sa pripadajućom frontom okluzije, koja obično u ovakvim okolnostima donosi intenzivnije padavine, najprije zbog istiskivanja toplijeg zraka u atmosferu i njegovog daljnjeg hlađenja, širenja i kondenzovanja. Rijetka kiša koja se bilježila uglavnom lokalno danas na jugu i u višim područjima sjeverozapadne Hercegovine zbog proboja vlage na srednjim nivoima atmosfere će u narednim satima biti češća, a naoblaka koja je danas bila najmanje prisutna na sjeveroistoku Bosne usljed povišenijeg atmosferskog pritiska će se postepeno povećavati narednih sati.

U noći sa četvrtka na petak kiša će se s jugozapada širiti prema sjeveroistoku zemlje, pri čemu se intenzivnije padavine prognoziraju na području Hercegovine, zapadne i jugozapadne Bosne, a općenito gledano najviše padavina očekuje se sa navjetrinske strane Dinarida – tj. od južnih padina Bjelašnice sve prema jugu Hercegovine. Uz intenzivne padavine, u područjima bliže Jadranu (Trebinje, Neum) ne smije se isključiti niti pojava grmljavine, a na uobičajenim lokacijama sjeverozapadne i jugozapadne Hercegovine, tj. podno masiva Čabulje, Čvrsnice i Veleža usljed vertikalnog izdizanja zraka te hlađenja, širenja i kondenzovanja se očekuju i obilniji izljevi kiše, pri čemu u kratkom vremenskom intervalu može pasti nerijetko i preko 50 mm. Upravo pljuskovite padavine u kratkom vremenskom intervalu na već postojeće zalihe vlage u tlu može izazvati nove probleme te stvoriti bujične poplave i klizišta. Padavine će prema sjeveru biti znatno slabijeg intenziteta, a nastavit će se u cijeloj zemlji i tokom jutra te prijepodneva. Kako će preko naših krajeva se premjestiti poremećaj dalje na sjeveroistok, od sredine dana prema poslijepodnevu će padavine postepeno u Bosni slabjeti, potom i prestati, jer će jugozapadno visinsko strujanje imati efekat feniranja, odnosno drugim riječima, isušit će se prolazno slojevi zraka od vlage s kojim će se oblačnost od centralnog planinskog pojasa dalje prema sjeveru i sjeveroistoku Bosne djelomično smanjiti, što će u drugom dijelu dana uzrokovati barem djelomice sunčano vrijeme uz promjenjivu oblačnost, dok će se vlaga i dalje nakupljati južnije od Sarajeva prema Hercegovini gdje će i tokom dana se nastaviti kiša, no slabijeg intenziteta. Međutim, smanjenje naoblake je kratka vijeka, jer mlada razvijena ciklona u Đenovskom zaljevu će se premještati prema našim područjima, uz nastavak južnog i jugozapadnog visinskog strujanja, što će već navečer Hercegovini donijeti novu rundu intenzivnijih padavina, a slabijih padavina u noći na subotu će biti prolazno i mjestimično na području centralne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne. Vjetar slab do umjeren, na planinama umjeren do jak, južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 4 do 8, na jugu do 12, a dnevna od 8 do 14 °C.

Subota će donijeti i jačanje vjetra u prizemlju, kako će se uspostaviti razlika u pritiscima između sniženijeg sa sjeverozapada i povišenijeg s jugoistoka, a kao posljedica produbljivanja visinske doline nad sjeverozapadom Europe, pa će strujanje zraka biti izraženo kroz gotovo čitav atmosferski stub. (Figura 2 i 3)

Detaljnije pročitajte OVDJE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…