Nakon sjednice NSRS, na kojoj se nije desilo ništa što nije najavljeno, Milorad Dodik više nije relevantan sagovornik predstavnicima međunarodne zajednice, a prve reakcije nakon usvajanja zaključaka koji otvaraju put ka rušenju ustavnog poretka BiH očekuju se već u ponedjeljak, kaže za portal “Avaza” profesor međunarodnih odnosa Alija Kožljak.

– Ovo je dovoljan signal da se u ponedjeljak krene u ofanzivu. Odluka da usvajanje spornih odluka odloži na šest mjeseci ne znači ništa, jer toliko se neće čekati. Već u ponedjeljak očekujem prve mjere. Mislim da će se najprije oglasiti OHR, kojem danas nije bilo dozvoljeno da prisustvuje sjednici, a onda će uslijediti i zajedničko saopćenje i pojedinačne reakcije tri ključna aktera. SAD-a, EU i Velika Britanija, sa dolaskom Stjuarta Piča, će saopštiti mjere. Definitivno idu sankcije, lista sankcionisanih, a Velika Britanija će predložiti raspoređivanje NATO snaga. Sve to već postoji samo je bilo pitanje kada će se aktivirati, a moje je mišljenje da je sada taj trenutak. Narednih sedmica se testira odnos međunarodne zajednice prema BiH – ističe Kožljak.

On smatra da je i objavljivanje sankcija usporavalo da bi se Dodiku dala prilika da razmisli o onome što radi, ali večerašnje odluke NSRS će ih ubrzati.

– General Pič će učestvovati u toj opciji kreiranja plana za raspoređivanje NATO snaga radi upozorenja. On je došao kao predstavnik britanske politike i da saopšti stav Velike Britanije. Dakle, dolazi kao diplomata i da ponudi diplomatska rješenja, kroz koja ipak može predložiti i angažman snaga NATO-a. Narednih dana oni će pričati o planovima, najaviti da će dati zadatak Vojnom komitetu NATO-a da pripremi raspoređivanje snaga u BiH. To se mora desiti vrlo brzo. Vrlo brzo se mora oglasiti i američki ambasador, te eventualno tokom sedmice objaviti i prvu listu sankcija – dodaje Kožljak.

Na pitanje koje bi tačke mogao obuhvatiti plan raspoređivanja NATO snaga, on smatra da bi se to trebalo desiti u Distriktu Brčko, te na ključnim tačkama međuentitetske crte i oko ključnih institucija BiH.

– Mislim da se sad mijenjaju stvari i da Dodik više nije relevantan pregovarač sa međunarodnom zajednicom – ističe Kožljak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…