Buduća njemačka vlada želi od 16. marta 2022. cjepivo protiv koronavirusa učiniti obaveznim za sve zaposlene u bolnicama, domovima za starije i nemoćne te ostalim zdravstvenim ustanovama, navodi se u nacrtu zakona u koji je Reuters u nedjelju imao uvid.

Njemačka se do sada suzdržavala od uvođenja obaveznog cijepljenja zbog straha od povećanog manjka medicinskog osoblja i njegovatelja.

No, podrška za taj potez je narasla nakon što se zemlja suočila s porastom broja slučajeva zaraze u četvrtom valu pandemije.

Socijaldemokrati, Zeleni i Liberalno-demokratska stranka, koji se spremaju formirati novu njemačku vladu u srijedu, namjeravaju parlamentu predstaviti novi zakon tokom sljedeće sedmice.

U nacrtu stoji da će zaposleni u spomenutim područjima do 15. marta trebati dokazati da su cijepljeni protiv koronavirusa, da su se oporavili od COVID-19 ili predočiti potvrdu da se ne mogu cijepiti.

Budući da Njemačka namjerava cijepiti 30 miliona ljudi prije Božića, nacrt zakona bi također dopustio stomatolozima, veterinarima i ljekarnicima da privremeno provode cijepljenje nakon što prođu za to predviđenu obuku.

Predloženi zakon bi do 15. februara 2022. produžio privremene mjere koje bi njemačkim saveznim pokrajinama omogućile da prema potrebi uvedu još strože mjere ako je potrebno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…