Jedina laboratorija ovlaštena za verifikaciju aparata za mjerenje kompanija Verlab objavila je spisak zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevu koje su u skladu sa zakonom izvršile verifikaciju svoje medicinske opreme.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić tražio je spisak koje su ustanove u skladu sa zakonom izvršile verifikaciju medicinske opreme.

Kako je vidljivo na spisku se ne nalazi ni jedna zdravstvena ustanova koja je radila operaciju djevojčici Dženi Gadžun a koja je preminula jučer nakon komplikacija. Ni stomatolaška ordinacija Bejtović sa iznajmljenom anesteziološkom Rožajac, niti oftalmološka Halimić na drugoj lokaciji nisu imali verifikovane medicinske uređaje.

Iz Verlaba su prošle sedmice rekli da su stotine puta upozoravali da zdravstvene ustanove rade neverifikovano.

“Najoštrije osuđujemo sve one koji se u zdravstvu ne pridržavaju definisanih pravila, zakona i Hipokratove zakletve u pristupu pacijentima” , naveli su iz Verlaba.

Također upozoravali su i nadležne inspekcijske organe na zdravstvene ustanove i pojedince koji ne poštuju zakonske odredbe, te svjesno odobravaju rukovanje sa zakonski neispravnom opremom i samim time indirektno ugrožavaju zdravlje pacijenata. Međutim, do danas nisu upoznati sa činjenicom da je izvršen inspekcijski nadzor u svim zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini, prenosi N1.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…