Odbrana Slavka Bojića, direktora firme “Procontrol”, lišenog slobode u policijskoj akciji sa Branislavom Zeljkovićem, smijenjenim direktorom Instituta za javno zdravstvo RS, zatražila je od Okružnog suda u Banjaluci da Bojiću odmah ukine pritvor, pošto, kako između ostalog navode, boluje od leukemije, te mu je stanje pogoršano i procijenjeno je da mu je život ograničen na nekoliko godina.

“Boravkom u pritvoru dodatno je izložen velikoj mogućnosti prenosa drugih zaraznih bolesti od strane pritvorenika”, navodi se u prijedlogu koji je Sudu dostavio advokat Dragan Tolimir, šef tima Bojićeve odbrane.

Tolimir navodi da su do 30. novembra saslušani svi svjedoci u vezi sa onim što se stavlja na teret Bojiću i pribavljeni svi materijalni dokazi. Dodaje da je zanemareno da Bojić boluje od bolesti koja je nastala kao posljedica trostrukog ranjavanja.

Tolimir naglašava da je Bojiću neophodno svakodnevno liječenje, a što se ne može obezbijediti u pritvorskim uslovima. Ističe da Bojić ne želi da traži da se protiv njega ne vodi istraga ili da se, ako postoje uslovi, podigne optužnica.

Odbrana osumnjičenog je, dodaje Tolimir, zatražila mišljenje medicinskih stručnjaka da bi potkrijepila svoje tvrdnje, te je tim vještaka sačinio nalaz i mišljenje prema kojima je Bojiću potrebno kontinuirano liječenje i praćenje.

“On boravi u istim prostorijama sa narkomanima i koristi isto suđe i pribor za jelo koje koriste potencijalni prenosioci raznih bolesti koje bi za osumnjičenog bile smrtonosne”, navodi Tolimir, pozivajući se na rezultate vještačenja.

Ljekari su utvrdili, dodaje Tolimir, i da je Bojić u više navrata tokom trajanja pritvora imao zdravstvene probleme.

“Ukoliko se Sud ogluši na ovaj prijedlog, preuzeće na sebe odgovornost za pogoršanje zdravlja osumnjičenog Slavka Bojića ili za, ne daj bože, smrtni ishod”, ističe šef Bojićevog advokatskog tima.

Tolimir nam je dostavio nalaz i mišljenje o medicinskom vještačenju Bojića, u kojem ljekari, između ostalog, navode da Bojiću boravkom u KPZ-u pogoršalo ionako teško zdravstveno stanje.

Tolimir ističe da je od Suda više puta tražio da odredi vještake, što Sud nije učinio sve do 7. decembra, ali on nije čekao, već je na njegov zahtjev vještačenje urađeno ranije i nalaz je dostavljen Sudu, uz prijedlog za ukidanje pritvora.

“Dalji boravak Bojića u pritvoru nije nužan, pribavljeni su svi potrebni dokazi. Njemu je ugroženo zdravlje, njegova porodica pati”, kaže Tolimir za “Nezavisne”.

Iz Okružnog suda u Banjaluci potvrđuju da je Tolimir uputio Sudu zahtjev za puštanje iz pritvora Bojića, ali nije donesena odluka, jer nisu stečeni uslovi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…