ZDRAVLJE

Pripremite se za hladnoću: Vrijeme je za tople čarape i jaknePrevencija je uvijek najbolji lijek, pa je pravo vrijeme da uradite nešto dobro za svoj organizam. Uz nekoliko savjeta, zimu ćete dočekati zdraviji.

Spriječite gripu. Jesen je idealno vrijeme za godišnje vakcinisanje koje će vas najbolje zaštititi od virusa gripe. Kada kišete i kašljete, prekrijte nos i usta maramicom kako ne biste zarazili ljude u vašoj neposrednoj blizini. Ako se razbolite, ostanite kod kuće, jer to je jedini način da se potpuno i pravilno izliječite.

Pametno sa antibioticima. Antibiotici liječe bakterijske infekcije, ali ne i one koje izazivaju virusi. Obična prehlada i gripa su virusne infekcije i ne liječe se antibioticima. Nepotrebno korištenje antibiotika uzrokuje stvaranje otpornih bakterija, a to se kasnije mnogo teže liječi.

Pripremite se za hladno vrijeme. Izlaganje niskim temperaturama može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Djeca i stariji su posebno osjetljivi, ali i oni u najboljim godinama mogu osjetiti posljedice. Vrijeme je za tople čarape i jakne.

Perite i dobro posušite ruke. Čiste ruke su jedan od najvažnijih koraka u izbjegavanju mogućih bolesti i širenja mikroba. Najbolje je ruke prati sapunom i vodom oko 20 sekundi. Ako to nije moguće, koristite vlažne maramice sa alkoholom. Osim čestog pranja, važno je i dobro osušiti ruke jer se bakterije šire na vlažnim površinama.

Jedite voće i povrće. Mnogi uživaju u suhomesnatim proizvodima, ajvaru i kiselim salatama, ali vitamini se najbolje mogu unijeti svježim voćem i povrćem. U svakoj prodavnici se čitave godine mogu naći jabuke i južno voće. Umjesto smrznuto, jedite svježe povrće, uz što manje termičke obrade.

Pijte dovoljno tekućine, osobito čajeve i jedite juhe. Dobra hidriranost tijela osigurava bolju izmjenu hranjivih i štetnih tvari. Najzdravije je piti običnu vodu. Uz to, zimi je tekućinu izvrsno nadoknaditi pojačanim unosom toplih imunonapitaka, limunada, biljnih i zelenih čajeva te juha.

Osigurajte dovoljno noćnog sna i odmora. Neispavanost i nedostatak odmora tokom dana smanjuju opću sposobnost odbrane organizma. Zato ne treba zanemariti važnost kvalitetnog sna. Idite spavati na vrijeme, a tokom dana odmarajte i opuštajte se bar 30 minuta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top