ZDRAVLJE

Pripazite / Ovo su „zdrave“ namirnice koje su zapravo mnogo gora opcija od slatkišaČini se kao da se milion različitih vrsta hrane danas reklamira kao zdrava. Mnogi od ovih artikala imaju opipljive prednosti za životni stil i dolaze prepuni vitamina, minerala i drugih pozitivnih hranjivih stvari koje čine veliku razliku u vašoj ishrani.

Druge namirnice pronalaze načine za smanjenje kalorija, soli, šećera i masti, nudeći zdraviju alternativu tradicionalnim verzijama. Možda nikada ne biste pogodili da su neke od ovih namirnica koje se reklamiraju kao zdrave zapravo gore za vas od slatkiša.

Portal Eat This, Not That konsultovao je nekoliko stručnjaka kako bi utvrdio koja hrana koja se obično reklamira kao zdrava može zapravo učiniti više štete nego što mislite. U nekim se slučajevima ovi izbori pokažu lošijim za vaše zdravlje od slatkiša zbog količine šećera koju sadrže. Drugi idu dalje od jednostavnih praznih kalorija ili viška šećera uključivanjem dodatih soli koje možda nećete osetiti u generičkoj čokoladici ili lizalici, prenosi nova.rs.

Imajući sve ovo na umu, evo šest „zdravih“ namirnica za koje dijetetičari kažu da mogu biti gore za vaše zdravlje od slatkiša.

Sušeno voće

Možda nikada niste pomislili da bi voće moglo biti štetnije od slatkiša. Međutim, sušeno voće predstavlja niz problema, posebno u poređenju s nečim poput bombona od tvrdog voća.

„Iako se voće generalno smatra zdravom hranom, sušeno voće često ima puno šećera i kalorija. Takođe je obično manje veličine, zbog čega ga je lako pojesti mnogo više nego svežeg voća, što može pridoneti gojenju“.

Umesto da se okrenete suvom voću odlučite se za celo voće koje je jednako zgodno kao i suvo voće, poput jabuka ili banana.

Nemojte se osećati kao da morate potpuno odbaciti suvo voće. Zapravo je rangirano kao jedna od sedam iznenađujućih namirnica kojih se ne morate odreći da biste smršali, kaže nutricionista — samo je jedite umereno.

Granola

Kada pomislite na zdrave žitarice, granola vam verovatno odmah padne na pamet. Iako mnogi proizvođači o ovoj namirnici razmišljate kao o zdravoj alternativi ostalim slatkim žitaricama za doručak, mnoge vrste granola koriste različita ulja za povezivanje žitarica koje se zatim zaslađuju šećerom.

„Granola se često reklamira kao zdrava opcija, ali može da sadrži puno šećera i nezdravih masti“, kaže Best.

„Važno je čitati etiketu i odabrati granolu koja ima manje šećera i napravljena je od celih žitarica i zdravih masnoća.“

Energetske pločice

Energetske pločice pronašle su posebno mesto kod onih koji brinu o zdravlju, delimično zahvaljujući svojim reklamnim kampanjama koje prikazuju slike sportista. Iako mnogi veruju da fit način života i energetske pločice idu ruku pod ruku, ova hrana ima tamnu nutritivnu podlogu. Kad okrenete pločicu i pročitate podatke o hranjivim vrednostima, mogli biste se šokirati kada vidite neverovatno visoke procente ugljenih hidrata i masti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top