ZDRAVLJE

PRESTALI STE PUŠITI? OVA PREHRAMBENA NAVIKA MOŽE SMANJITI RIZIK OD SMRTI ZA 27 POSTOPostoji mnogo razloga da prestanete pušiti, uključujući činjenicu da se rješavanjem ove navike vaš životni vijek može produžiti za 10 godina, prema Američkom društvu za borbu protiv raka.

Ako ste već prestali pušiti, onda biste trebali znati da, prema novoj studiji, zdravom prehranom možete dodatno smanjiti rizik od smrti.

U studiji, koju su proveli istraživači s Nacionalnog instituta za rak (NCI) i objavili u JAMA Network Open, napravljena je analiza 159.937 bivših pušača između 1995. i 1996.

Sudionici, koji su u prosjeku bili stari 62.6 godina, na početku istraživanja zamoljeni su da odgovore na pitanja o svom životnom stilu. Istraživači su zatim pratili te sudionike otprilike 19 godina. U tom razdoblju umrlo je njih 86.127.

Prehrambene navike sudionika uspoređene su s Indeksom zdrave prehrane za 2015. godinu. Ovaj indeks pokazuje je li i u kojoj mjeri prehrana u skladu s aktualnim prehrambenim smjernicama.

Sudionici čija je prehrana imala najvišu ocjenu na indeksu imali su 27 posto  manji rizik od smrti. Drugim riječima, rezultati sugeriraju da bivši pušači koji se zdravo hrane mogu živjeti dulje od bivših pušača koji to ne čine.

Istraživači su primijetili da su oni s najvišim rezultatima također imali 24 posto  manje šanse da umru od raka, 28 posto  manje šanse da umru od kardiovaskularnih bolesti i 30 posto  manje šanse da umru od bolesti dišnog sustava.

Što se tiče hrane koja bi mogla biti najbolja za bivše pušače, to su voće, povrće, mahunarke, cjelovite žitarice, mliječni proizvodi, plodovi mora te hrana koja sadrži bjelančevine i masne kiseline.

Preporuka je i ograničiti unos rafiniranih žitarica, natrija, dodanih šećera i zasićenih masti.

Nutrijent koji je bivšim pušačima jako potreban je vitamin C.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top