Županijsko tužilaštvo u Zagrebu danas je povuklo optužnicu protiv bivšeg vlasnika “Agrokora” Ivice Todorića, njegovih sinova i 10 direktora propalog koncerna.

Tužilaštvo je objavilo na internet stranici da je optužnica povučena “radi boljeg razjašnjenja stvari”.

Hrvatski mediji, pozivajući se na nezvanična saznanja, navode da je optužnica za takozvani slučaj “veliki Agrokor” povučena jer je jutros uhapšena bivši tužilac Mirela Alerić Puklin zbog sumnje da je odavala tajne jednoj od osumnjičenih u tom predmetu Piruški Canjugi.

Todorić i ostali su lani bili optuženi zbog krivičnih djela zloupotreba povjerenja u privrednom poslovanju, pomaganja u zloupotrebi povjerenja, falsifikovanje službene ili poslovne isprave i podsticanje na falsifikovanje.

Tužilaštvo je prošle godine prilikom podizanja optužnice objavilo da je prvooptuženom Ivici Todoriću pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 923.608.584 kune (oko 122.913.000 eura), holandskom trgovačkom društvu u iznosu 320.720.000 kuna (oko 42.681.200 eura), dok je trgovačko društvo “Agrokor” oštećeno u iznosu od 1.244.328.584 kune (oko 165.594.500 eura).

Todorić je nakon povlačenja optužnice rekao da ona “nema nikakve veze s realnosti i stvarnim stanjem i da je obično smeće”, kao i da je napravljena protivzakonito.

“Razlog povlačenja optužnice jest potreba da se prikrije, blago rečeno blamaža Županijskog tužilaštva u predmetu `Agrokor` koji je započet prije više od četiri godine”, dodao je Todorić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…