MAGAZIN

Preminuo Shane MacGowan: Irski punker koji je s The Pogues transformirao tradicionalnu muzikuNjegove riječi povezale su Irce širom svijeta s njihovom kulturom i istorijom, obuhvatajući toliko ljudskih emocija na najpoetičniji način

MacGowan je doveo irsku tradicionalnu muziku pred golemu novu publiku u kasnim 1980-im spajajući je s punkom, i postigao mainstream uspjeh svojom gorko-slatkom, psovkama prošaranom božićnom himnom iz 1987. “Fairytale of New York”.

Postao je, međutim, jednako poznat po svom nerazgovjetnom govoru, nedostatku zuba i kvarovima na sceni, uz zloupotrebu droga i alkohola koja je dovela do toga da su ga Pogues otpustili na vrhuncu uspjeha grupe 1991. godine.

S obzirom da je njegovo zdravlje bilo skoro propalo u tridesetim godinama, malo ko je u to vrijeme očekivao da će preživjeti do starosti.

MacGowanova supruga Victoria Mary Clark izjavila je u saopćenju na Instagramu da je pjevač otišao da bude s “Isusom i Marijom, i njegovom prelijepom majkom Theresom”.

– Hvala vam na vašem prisustvu u ovom svijetu, učinili ste ga tako svijetlim i tolike ste obradovali toliko ljudi svojim srcem i dušom i svojom muzikom.”

Irski predsjednik Michael D. Higgins, koji je također pjesnik, kazao je da će MacGowan ostati upamćen kao jedan od najvećih muzičkih tekstopisaca.

– Toliko njegovih pjesama bile bi savršeno izrađene pjesme, da nas to ne bi lišilo mogućnosti da ih čujemo kako ih pjeva – rekao je Higgins.

Njegove riječi povezale su Irce širom svijeta s njihovom kulturom i istorijom, obuhvatajući toliko ljudskih emocija na najpoetičniji način – dodao je.

Rođen u engleskom okrugu Kent od roditelja Iraca na Božić 1957. godine, MacGowan je u svojoj autobiografiji opisao ljeta ranog djetinjstva provedena na irskoj farmi sa svojom širom porodicom, pijući, pušeći i pjevajući tradicionalne pjesme.

– Bilo je kao da živim u pubu – izjavio je za The Guardian u 2013.

Nakon što je dobio stipendiju za prestižnu Westminster School u Londonu, MacGowan se borio da se uklopi, i dvije godine kasnije je izbačen zbog upotrebe droge i počeo je da se druži po londonskim barovima s drugim muzičarima.

Sa 17 godina, prekomjerna upotreba alkohola i droga dovela je do njegovog mentalnog sloma i držan je u psihijatrijskoj bolnici šest mjeseci.

Nakon oporavka, prihvatio je erupciju punka u Londonu kasnih 1970-ih i ranih 80-ih. Prateći modu za fuzijom tradicionalne muzike iz cijelog svijeta, MacGowan je počeo da vrišti irskim baladama preko distorziranih gitara, osnivajući bend pod nazivom Pogue Mahone, prenosi Reuters.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top