Ratni komandant tzv. Taktičke grupe Foča i optuženik za ratne zločine, Marko Kovač preminuo je prije dva dana na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u 87. godini života. Po činu pukovnik bivše JNA, učestvovao je i u napadu na Vukovar u Hrvatskoj, a tokom rata u BiH komandovao je i brigadom iz Čajniča.

Optužnicu protiv Kovača Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je u decembru 2019. godine, ali je on bio nedostupan organima pravosuđa naše zemlje.

Kovač je bio optužen za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Foče, jer je 1992. i 1993. godine, u vrijeme širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga RS, usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općine Foča, obavljajući dužnost komandanta Taktičke grupe Foča, učestvovao u progonu i zločinima nad civilnim stanovništvom.

Prema navodima optužnice, Kovač je vršio progon tako što je planirao, naredio, poticao, pomagao u planiranju i pripremanju i učinjenju krivičnih djela te kao nadređena osoba znao da su zločini počinjeni ili da će biti počinjeni, a nije poduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce tih djela. Svjedoci koji su se nalazili i u redovima VRS optuživali su ga i za rušenje nacionalnog spomenika kulture, čuvene Aladža džamije.

Kovač će biti sahranjen u Kragujevcu, gdje je i živio.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…