MAGAZIN

Preminula Gina LollobrigidaBila je svjetski seks simbol

Rođena je u Subiacou, mjestašcu pedesetak kilometara udaljenom od Rima. kao Luigina Lollobrigida, druga od četiri kćeri Giovannija Mercurija, vlasnika malene tvornice pokućstva, i Giuseppine, domaćice.

Svojevremeno je bila poznata kao svjetski seks simbol. Vrhunac slave dosegla je tokom 50.tih i 60-tih godina prošlog vijeka. Neki od njenih najzapaženijih filmova su: Hljeb, ljubav i snovi, Kralj, kraljica i sluga, Servantes, Trapez, Carska Venera, Zvonar Bogorodične crkne Nottre Damme i drugi. 

Nakon štzo joj je filmska slava počela tamniti započela je novu karijeru, fotografa. Svojevremeno je čak, prilikom posjete Brionima, napravila nekoliko fotografija predsjednika SFRJ, maršala Josipa Broza Tita.

Također, u svijetu je ostala upamćena i po svom intervjuu sa liderom Kube Fidelom Kastrom.

Svojevremeno je pokušala da se bavi i politikom, kandidujući se za Evropski parlament na listi italijanskih demokrata Romana Prodija. Međutim, nije dobila dovoljno glasova da bi ostala europarlamentarka.

Posljednje godine svog života provela je u Rimu, u svom raskošnom domu, a zimski dio godine provodila je u svojoj vili u švicarskom skijalištu Cranssur-Sierre, gdje se najljepša skijaška staza zove – Lollobrigida.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top