ZDRAVLJE

PREHRANA ZA SVAKI TIP KOŽE: ŠTA JESTI AKO IMATE SUHU ILI MASNU KOŽU?Lijepa koža lica želja je gotovo svake žene, a u očuvanju njenog zdravlja, osim kozmetičkih preparata, veliku ulogu ima i odabir namirnica.

Nutricionisti potvrđuju da je upravo pravilna prehrana bitan faktor mladolike i zdrave kože.

S njom se slaže i dermatolog Michael Green.

Ipak, najbolja hrana za vas ovisit će o vašem tipu kože, kažu stručnjaci. Ova je strategija slična načinu na koji biste odabrali hidratantnu kremu koja se razlikuje od one koju ima vaša prijateljica s drugim tipom kože. To bi u pravilu značilo da najbolja prehrana za suhu kožu neće odgovarati onima s masnom i obrnuto.

Suha i osjetljiva koža

Ako vam je koža suha, potrebna joj je hidratacija. Moskovitz navodi kako biste trebali piti barem dva litra vode u danu ili jesti puno voća. U svoju svakodnevnu prehranu uvrstite i špinat, brokulu i slatki krompir. Masne kiseline također mogu pomoći vašoj koži, a nalaze se u avokadu, maslinovom ulju i lososu.

Ali ima i hrane koju biste trebali izbjegavati ili je barem svesti na minimum. To su, savjetuje nutricionistica, sve namirnice i napitci koji isušuju kožu – najviše kofein i alkohol.

Masna koža

Moskovitz kaže kako će mnogi možda pomisliti da trebaju izbaciti svu masnu hranu iz prehrane, ali to nije uvijek najbolji put jer protuupalna ulja mogu i pomoći. Nalaze se u avokadu, maslinama, ribi i lanenim sjemenkama. No ipak savjetuje da se smanji unos masne hrane koja je procesuirana, poput prženih krompirića, a trebalo bi pripaziti i na unos šećera.

Problematična koža sklona aknama

U ovom se slučaju radi o lučenju masnoća, upalama i bakterijama, a Moskovitz savjetuje da se treba smanjiti unos mliječnih proizvoda, masnih namirnica, ali i šećera jer upravo takva hrana utječe na rad hormona i lučenje viška masnoća. Umjesto toga, u prehranu biste trebali uvrstiti probiotike, savjetuje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top