Upala pluća je opasna bolest i liječi se antibioticima ili drugim lijekovima, ovisno o uzroku i preporuci liječnika. Ipak, pomoć u ublažavanju simptoma može biti i kućna ljekarna, prije svega dovoljno odmora, konzumiranje puno tekućine kao što su čajevi i konzumacija određenih namirnica.

Mogu je uzrokovati bakterije, virusi ili gljivice, te može biti blaga, ali i opasna s komplikacijama pri čemu je potrebna hospitalizacija. Kako bi bolest što prije završila i kako bi se ojačao imunitet, potrebno je prilagoditi prehranu kod upale pluća.

Upala pluća je opasna bolest i liječi se antibioticima ili drugim lijekovima, ovisno o uzroku i preporuci liječnika. Ipak, pomoć u ublažavanju simptoma može biti i kućna ljekarna, prije svega dovoljno odmora, konzumiranje puno tekućine kao što su čajevi i konzumacija određenih namirnica.

Osim određenih čajeva koji će smanjiti kašalj i bolove, od velike pomoći će biti i prehrana. Posebice namirnice koje jačaju imunitet.

Ovdje spadaju:

Češnjak je dobro poznati prirodni lijek za mnoga stanja. Može se jesti u bilo kojem slanom jelu ili pak u salati. Češnjak se od davnina koristi kao lijek te jača imunitet, a sadrži i brojne nutritivne vrijednosti.

Ova hrana bogata proteinima ima protuupalno djelovanje i može pomoći kod ublažavanja simptoma upale pluća. Ovdje spadaju orašasti plodovi, sjemenke, meso i bijela riba kao što su losos ili sardine.

Dobro je poznato kako je povrće zdravo, a kod upale pluća je važno jesti puno zelenog lisnatog povrća kao što su kelj, salata ili špinat koji sadrže antioksidanse. Ovo povrće će pomoći u liječenju respiratornih infekcija.

Baš kao kod svake bolesti i u ovom slučaju bi vitamin C trebao biti glavni sastojak mnogih obroka. Može ga se unijeti kroz voće – kivi, limun, šipak, a ima ga i u drugim namirnicama -paprika, brokula i cvjetača. Također, preporuča se konzumiranje i drugog voća koje sadrži antioksidanse kao što su brusnice, borovnice, jabuke i šljive. Osim vitamina C preporuča se pojačano uzimanje meda koji ima protuupalno, ali i antibakterijsko djelovanje.

Kurkuma je začin koji svoje djelovanje može zahvaliti glavnom sastojku kurkuminu. Kurkuma ima protuupalno djelovanje i olakšava disanje, a jednako tako i smanjuje bol u prsima. Kurkuma se može jesti kao dodatak brojnim jelima ili varivima ili se s njom može napraviti zlatno mlijeko koje je odlično za imunitet.

Rajčica i proizvodi od rajčice sadrže likopen, antioksidans koji je dobar za zdravlje pluća.

Leća sadrži magnezij, bakar, kalij i željezo koji pospješuju rad pluća. Za zdravlje pluća dobra je i mediteranska prehrana koja između ostalog uključuje i leću.
Osim određenih nutritivno bogatih namirnica, važno je konzumirati i probiotike, kefir ili jogurte kako antibiotici, koje je pripisao liječnik, ne bi narušili crijevnu mikrofloru i kako ne bi došlo do probavnih problema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…

Mnogi COVID pacijenti možda zauvijek izgube čulo mirisa

Mnogi od onih koji su prebolovali COVID-19 suočili su se tokom bolesti…

Kako pomoći djeci da se riješe straha od mraka

Djeca se vrlo često bore sa spavanjem zbog košmara i ružnih snova.…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…