Mirza Husetić, predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica, uputio je pismo Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Specijalnom predstavniku Evropske unije u BiH (EUSR), Ni. E. Ambasadoru Johann Sattleru, Britanskoj Ambasadi u Bosni i Hercegovini, N. E. Ambasadoru Matthew Fieldu, Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Ni. E. Ambasadoru Ericu Nelsonu.

Sadržaj pisma donosimo u nastavku: 

Cijenjene Ekselencije i gospodo, uvazavajuci Vase misije i dielovanja u Bosni i Hercegovini, te poznavajuci Vasu prava i sloboda svih gradana i uopste pravnog poretka, ovim putem, u funkciji predsjedavajuceg Gradskog vijeta Zenica, obracam Vam se kako bih izrazio duboku zabrinutost zbog novonastalih desavanja u Grad Zenica i Zenicko-dobojskom kantonu.

Naime, opće je poznato i Vama i siroj bosanskohercegovackoj javnosti da su u prethodnim danima na teritoriju Grada Zenica izvršena iznenadna privodenja Gradonacelnika Grada Zenice g. Fuada Kasumovic i njegovih saradnika u krivičnom predmetu„Zenicatrans”.

Bez zelje da ovim pismom i svojim istupima uticem na rad pravosudnih i drugih organa, koji prema zakonskim pretpostavkama imaju ovlastenje za poduzimanje radnji, moram izraziti veliko nepovjerenje prema istim tim organima u njihovom radu i postupanju u konkretnom predmetu.

Javnosti je poznato da je Ambasada Sjedinjenih Americkih Drzava u Bosni Hercegovini suspendovala Memorandum .o razumijevanju potpisan sa Vladom Zenicko-

dobojskog kantona, bog usvajanja amandmana na Zakon o Ministarstvu unutrasnjih poslova Zenicko-dobojskog kantona, kojim se ogranicava nezavisnost policije, transparentno i dobro upravijanje, pravna sigurnost te vladavina zakona.

Uvjeren sam da dijelite moje misljenje da je shodno naprijed navedenim okolnostima moja zabrinutost opravdana. Zbog toga Vas molim da u cilju obezbjedenja pravne zastite u ovom predmetu aktivirate svoje mehanizme za pracenje procesa i a taj nadin doprinesete povecanju povjerenja javnosti u rad ovih institucija. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…