Zbog pogoršane epidemiološke situacije Vlada FBiH uvodi nove mjere i pooštrava postojeće. Na inicijativu premijera Federacije Fadila Novalića održan je sastanak sa predstavnicima federalnih i kantonalnih institucija sa ciljem defininiranja zajedničkih aktivnosti i mjera u vezi sa epidemiološkom situacijom izazvanom koronavirusom i kolektivnom inunizacijom stanovništva FBiH.

U Bosni i Hercegovini 348 novozaraženih, još 41 osoba preminula

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata testirano je ukupno 1.686 uzoraka od kojih je 348 bilo pozitivno na Covid-19. Preminule su ukupno 64 osobe, od kojih 30 u Federaciji BiH, uz 23 retroaktivno prijavljena smrtna ishoda, te 11 u Republici Srpskoj. Do sada je u Bosni i Hercegovini od posljedica z…

Zaključak sastanka je da nove mjere moraju stupiti na snagu koliko je sutra.

Pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez istakao je punktovi u domovima moraju biti otvoreni tri puta sedmično do 20 sati, da se moraju oformiti mobilni timovi za odlazak u sva ruralna mjesta, ali i u mjesta poput obrazovnih institucija, javnih ustanova, fabrika, da se otvore punktovi na mjestima javnog okupljanja.

Sveukupno gledano, Evropa je ponovo postala regija koja je najozbiljnije pogođena pandemijom. BiH se nalazi između trećeg i ćetvrtog stepena prenosa, incidenca je preko 150, a može se očekivati da će se povećati zbog loše procijepljenosti.

“Kada dodamo sve one procente procjene imunizacije, odnosno cijepljenja naših građana van Federacije, opet smo u regiji posljednji po procijepljenosti. To pokazuje situaciju u Federaciji koja zahtijeva ozbiljan pristup”, navodi prim. dr. Marina Beara, pomoćnica ministra zdravstva.

Jedan od zaključaka je da i BiH sljedi prakse normalizacije života kao što su već uvele mnoge evropske zemlje. Pravilo “vakcinisan, testiran, prebolio” će se uvoditi postupno, a krenut će krajem 12. mjeseca. Planira se i uvođene QR koda, kao i baze podataka o vakcinisanim na nivou kantona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…