Velika britanska studija o kombiniranju vakcina protiv korone pokazala je bolji imunološki odgovor u pacijenata koji su primili prvu dozu vakcine AstraZenece ili Pfizer-BioNTecha, a devet sedmica kasnije dozu vakcine Moderne.

“Ustanovili smo da je u cijelome svijetu imunološka reakcija na kombinaciju vakcina doista dobra…, zapravo je viša od praga postavljenog kod dviju doza vakcine Oxford-AstraZenece”, rekao je Reutersu Matthew Snape, profesor na Oxfordu koji stoji iza istraživanja pod nazivom Com-COV2.

Rezultati koji idu u prilog fleksibilnoj primjeni vakcina daju nadu siromašnim državama koje će možda biti primorane kombinirati vakcine različitih farmaceutskih kompanija u prvoj i drugoj dozi, ponestane li im zaliha, dodaje.

“Mislim da će podaci iz ove studije biti posebno zanimljivi zemljama s niskim i srednjim dohotkom, u kojima se stanovnici još uvijek vakcinišu prvim dvjema dozama. Želimo reći da se ne morate čvrsto držati pravila o primanju vakcina istog proizvođača kada dobivate drugu dozu… i da je u redu primiti različite vrste vakcina, osobito ako to ubrzava program vakcinisanja”, rekao je Snape.

Primite li nakon AstraZenecine vakcine dozu Moderne ili Novavaxa, u organizmu će se potaknuti proizvodnja većeg broja antitijela i bolji odgovor T-stanica u usporedbi s vakcinisanjem dvjema dozama AstraZenece, pojasnili su naučnici s Univerziteta Oxford.

Studijom provedenom na 1.070 dobrovoljaca ustanovljeno je i to da se vakcinisanje Pfizer-BioNTechovom vakcinom, nakon koje je uslijedilo vakcinisanje Moderninom pokazalo boljim u odnosu na dvije uobičajene doze Pfizer-BioNTecha.

Vakcinisanje Pfizer-BioNTechovom pa Novavaxovom vakcinom potaknulo je proizvodnju većeg broja antitijela u usporedbi s vakcinisanjem dvjema dozama vakcina AstraZenece, tvrde naučnici.

Rezultati studije Univerziteta u Oxfordu, koji su objavljeni u medicinskom časopisu Lancet, ne izazivaju zabrinutost kada je posrijedi sigurnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…