Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv dva fizička i isto toliko pravnih lica koji se terete za pranje novca u iznosu od 300.000 evra.

Optužnica je podignuta protiv Emira Begovića (30) rođenog u Gračanici, Seada Žila (58) rođenog u Zenici, te pravnih lica “Global promet” iz Gračanice, čiji je direktor i odgovorno lice Begović, i “Vindzor grupa” iz Zavidovića, čiji je direktor i odgovorno lice optuženi Žilo, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su od 8. do 18. marta prošle godine, u vrijeme trajanja pandemije virusa korona, u svojstvu direktora i odgovornih lica u ovim firmama, po prethodnom dogovoru, radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi pravnim licima koja zastupaju, doveli i održavali u zabludi direktora ljubljanske firme “Labena” i oštetili ovo pravno lice.

Begović i Žilo su, svjesni činjenice da ne raspolažu medicinskim sredstvima – troslojne medicinske/hirurške maske za lice, i ne mogu ih proizvesti, jer nisu registrovani kao proizvođači medicinskih sredstava niti posjeduju proizvodne pogone za proizvodnju medicinskih sredstava, doveli i održavali u zabludi direktora “Labene” pri sklapanju i realizaciji kupoprodajnih ugovora o isporuci ovih maski, ukupne količine 3.850.000 komada, te na taj način pribavili imovinsku korist u iznosu od 300.000 evra, a na štetu ove slovenačke kompanije.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela pranje novca i prevara u privrednom poslovanju, za šta se terete i a pravna lica “Global promet” i “Vindzor grupa”.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 14 svjedoka, među kojima i stranih državljana, pozivanjem stručnih vještaka, te prilaganjem veće količine dokaznog materijala.

U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama Slovenije, navode iz Tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…