BIH

Povratak u svakodnevnicu: Nakon novogodišnje euforije i slavlja stižu loše vijesti za naše novčanikeDok građani čekaju nova iznenađenja u marketima, mjera nadležnih nema.Umjesto da se žale, građani se radije odriču željenog.

Nakon euforije i novogodišnjeg slavlja, građani Bosne i Hercegovine okreću se svakodnevnim problemima. Iako većina navodi da ne može biti gore nego u godini koja je ostala za nama, prognoze za 2023. nisu optimistične. Najave su da možemo da očekujemo poskupljenje električne energije, a nije isključeno ni poskupljenje pekarskih proizvoda i mlijeka. Građani se ne žale i odriču se željenih stvari. Kažu nam vodilja za ovu godinu, ista kao i prethodne – snalazićemo se.

Rast cijena mnamirnica primjetan je na dnevnom nivou.

“Komentar je taj da se ništa više ne kupuje na kilogram, kupuje se uglavnom na komad”, kaže za BHRT Jovan Vasilić, predsjednik Udruge potrošača “Zvono” iz Bijeljine.

2022. obilježile su rekordne cijene hrane i goriva. Inflacija nas neće zaobići ni u ovoj godini, mnoga su predviđanja, ali očekivanja su da će doći do usporavanja rasta cijena, jer je prisutna stabilizacija cijena energenata. Ipak, te prognoze nisu utjecale na to da će građani Republike Srpske u narednom periodu plaćati veću cijenu struje. Nadležni ne očekuju vidljiv rast troškova i to opravdavaju izjednačavanjem zimske i ljetne tarife.

“U januaru, za utrošenu energiju u januaru mjesecu neće doći do povećanja cijene kod potrošača recimo koji potroši do 500 kilovata. Jedino što će se desiti to je izjednačavanje tarife zimska i ljetna tarifa i to će možda negdje u aprilu mjesecu povećati tu vrstu naknade, ali mi procjenjujemo da će u tom periodu doći do pada potrošnje”, kaže Petar Đokić ministar energetike i rudarstva RS.

Poskupljenja električne energije na području Federacije BiH, za sada nema, uvjeravaju nadležni. Količina imamo dovoljno, ali moramo je koristiti racionalno.

“Može se samo desiti ukoliko dođe do nekog drastične promjene ili cijene ulazne komponente ili drastične potrošnje elenergije ili ukoliko budemo morali kupovati istu na tržištu, kaže Admir Andelija, glavni ravnatelj Elektroprivrede BiH.

Prije mjesec dana najave mlinara su bile da će doći do poskupljenja brašna za 10 posto. Odustali su, jer je trenutno stragancija cijene pšenice.Očekivanja su da do poskupljenja neće doći, ali prognoze nisu sigurne. Kako se bliži proljetna sjetva poljoprivrednici u problemu, jer su visoke cijene đubriva i sjemena. Sve su to problemi i za mljekare, što se može odraziti i na veću cijenu mlijeka, čija je sada cijena gotovo 3 marke.”

“Ta cijena u marketima mora smanjiti. Mi ne vidimo tu sebe, jer mi nismo ti koji dobijamo tu slast poskupljenja mlijeka u marketu”, tvrdi Eldin Glibanović, predsjednik Grupacije mljekara Tuzlanskog kantona.

“Vidjeli smo u proteklom periodu da je svaka prognoza nezahvalana, i ono što smo planirali i očekivali desilo se suprotno, tako da može predvidjeti da u narednih mjesec dana neće doći do poskupljenja pekarskih proizvoda”, kaže Radenko Pelemiš, predsjednik Udruge mlinara i pekara iz Bijeljine.

Dok građani čekaju nova iznenađenja u marketima, mjera nadležnih nema.Umjesto da se žale, građani se radije odriču željenog. Jer, ako se namjeravamo kvalitetno hraniti, za jednu porodicu, mjesečno potrebno je hiljadu i 500 maraka. Šta je za mnoge neostvarivo.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top