Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će, poslije sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju otetih nadležnosti, na dnevni red prvo doći pitanje imovine, te da će Srpska, kada se urede stvari, sav novac koji daje za zajedničke organe BiH, oko 130 miliona eura, povući u Republiku Srpsku.

Kada je riječ o pitanju vojske BiH, Dodik je naveo da ona može da ostane “paradna organizacija sa 3.000 do 4.000 pripadnika”.

“Ako neko želi da stvari učinimo funkcionalnijim, mi smo raspoloženi. Ali nemamo raspoloženja da ostanemo zaglibljeni u postojeće stanje” rekao je Dodik za “Politiku”.

Što se tiče oduzimanja nadležnosti, Dodik je naveo da je to bio teror, te napomenuo da Ustav ne navodi da je BiH nadležna za odbranu, fiskalni sistem, sudove, pravosuđe.

“Sve smo evidentirali i krenuli u posao čiji cilj može da se iskaže lako razumljivom porukom da mi ne želimo nikakvu drugu BiH izvan one koja je predviđena dejtonskim Ustavom” naglasio je Dodik.

On je rekao da bi se prvo na redu moglo naći pitanje imovine, jer Ustavni sud nema pravo da utvrđuje vlasništvo, pošto je to riješio Dejtonski sporazum.

“Sve vrijeme blefiraju i pokušavaju nešto da izmuvaju u vezi sa imovinom. Kada su izgubili živce, upregli su Ustavni sud da odluči da šume i poljoprivredno zemljište nisu vlasništvo Republike Srpske. A svi su svjesni da je to imovina entiteta” rekao je Dodik.

On je naveo da će RS donijeti zakone koji će potvrditi da je Republika Srpska vlasnik imovine na svojoj teritoriji.

“Mogu da najavljuju apelacije Ustavnom sudu, ali idemo ka tome da jednog dana regulišemo to pitanje i riješimo da odluke tog suda neće biti prihvaćene u RS. Šta drugo da radimo kada znamo da neće prestati da nas kinje sudom koji je obična prevara i koji više ne želimo u ovom formatu” rekao je Dodik.

Komentarišući optužbe da on “potkopava” Dejton, Dodik je rekao da sve što radi jeste odbrana Dejtonskog sporazuma, ali da u RS nisu ni naivni, ni brzopleti, dodajući da postoje možda i neke stvari na nivou BiH koje ne moraju da se “diraju”, ali da će se neke druge rješavati odmah.

“Sada bi bilo iluzorno ući u sferu pasoša, ali smo i to evidentirali kao problematično. Imovinu ćemo riješiti brzo. Kao i Visoki sudski i tužilački savjet BiH. Takav savjet biće uskoro uspostavljen u Srpskoj. Postojeći sa nivoa BiH biće proglašen kao nevažeći za sudstvo u Srpskoj” rekao je Dodik.

On je pojasnio da će taj novoformirani savjet u Republici Srpskoj imati ovlaštenja da imenuje sudije i tužioce u RS, što je potpuno logično, te da će možda taj savjet da bira nosioce pravosudnih funkcija, a da ih parlament potvrđuje, kao u nekim evropskim zemljama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…