Na nedavno održanom sastanku predstavnika 13 kompanija, koje su među najvećim potrošačima električne energije u FBiH, a u organizaciji Udruženja poslodavaca FBiH, zaključeno je da je potpuno neprihvatljivo povećanje cijena struje od 150 do 200 posto, gdje bi u konačnici sve to dovelo do djelomičnog ili potpunog gašenja pogona u kompanijama, smanjenja izvoza, pada investicija i otpuštanja radnika.

Iz UPFBiH ističu da bi došlo i do povećanja inflacije za dva do tri posto, što sve zajedno vodi značajnom smanjenju životnog standarda građana. Poslodavci u narednom periodu najavljuju i polusatne štrajkove upozorenja u pogonima kompanija, a dogovoreno je i da se federalnoj Vladi uputi peticija u kojoj se traži da povećanje cijena struje za privredu ne smije biti veće od deset posto.

Zatražen je i hitan sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem i resornim ministrom Nerminom Džindićem. Kasim Kotorić, savjetnik direktora firme Pobjeda iz Tešnja, kaže za Oslobođenje da se “moraju povući određeni potezi kako bi se vratio pozitivan trend ukoliko kompanije misle opstati”.

Svi proizvodi koji uđu u granicu neprofitabilnosti moraju se prestati proizvoditi. Može se desiti da moraš raditi s gubitkom da bi ispunio ugovor do onog momenta dok se ne raskine, jer svi naši međunarodni ugovori su s klauzulama, da bi se kupac morao servisirati u određenom periodu. Može se ići na korekcije cijena, ali znam kako je dosad završavalo, svako povećanje cijena je značilo neuspjeh. Naše procjene su da ćemo morati reducirati planove za 30 posto, a određeni procenat ljudi će ostati bez posla, jer imamo više od 320 uposlenika i jedna od realnih opcija je otpuštanje, kaže Kotorić i najavljuje štrajk upozorenja u narednim danima, kada će doći do prekida u proizvodnji.

Naši kupci mogu samo zahvaliti i reći hvala lijepo, ne prihvatamo tu cijenu, a samim tim otkazati narudžbu, ističu iz firme EMKA Bosnia ​

Napominje da firmi ugovor sa EPBiH ističe krajem godine i da su prinuđeni potpisati novi.

– Kakav god bude, mi ga moramo potpisati ili plaćati penale, tačnije još skuplju struju i na taj fiktivni ugovor još deset ili 15 posto ukoliko ga nemaš. Znam da je u Elektroprivredi BiH bilo dobre volje da se to napravi, dogovori, ali i njih veže zakon. Nama mjesečna faktura za struju dolazi između 110 i 120 hiljada KM, a s obzirom na to da najavljuju enormno poskupljenje, zamislite koliko će onda dolaziti. Jednostavno, da ti uzmu sav profit i još naprave gubitak. Inače, vrlo malo prodajemo za domaće tržište nekih 2 posto, a sve izvozimo van granica BiH, ističe Kotorić.

Adis Delahmet, finansijski direktor firme EMKA Bosnia iz Goražda, koji je također bio na sastanku održanom u Sarajevu, govori nam da će odluku o polusatnom štrajku upozorenja donijeti uprava kompanije.

– Želimo staviti na ljestvicu prioriteta Vladi FBiH ovaj veliki problem za privredu. Iako još nismo dobili ponudu od EPBiH, ali s obzirom na to da izvozimo 96 posto proizvodnje za inostrano tržište, ne možemo ni zamisliti kakve će to biti posljedice, odnosno odbijanje povećanja cijena od naših kupaca. Naše proizvode izvozimo na gotovo sve kontinente, a imamo predstavništva u 52 zemlje svijeta. Povećanje cijena struje je tema broj jedan u mnogim kompanijama, jer je ovo veliki problem, kaže Delahmet.

Na sastanku su bili predstavnici ArcelorMittala, Violete, Konzuma, Mercatora, AS Grupacije, Sisecam Sode Lukavac, TMD Group Gradačac, Tvornice cementa Kakanj, Feala Široki Brijeg, ASA Prevent Grupacije i Binga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…