U Republici Srpskoj je u proteklih godinu dana broj zaposlenih povećan za više od 9.300 i na kraju septembra ima zvanično 282.702 radnika. Taj broj je rekordan od postanka Srpske.

U privredi je najveću potrebu za novim zapošljavanjem iskazala trgovina, koja je u 12 mjeseci povećala broj radnika za 4,8 odsto i prerađivačka industrija u kojoj je dodatno zaposleno 3,3 odsto.

Inače, prerađivačka industrija zapošljava najveći broj radne snage u Srpskoj, nešto više od petine ili gotovo 60.000 zaposlenih.

Potreba za radnicima je i veća, ali trenuntno na tržištu vlada hroničan nedostatak radne snage. Kvalitetan kadar je otišao u inostranstvo.

– Moja firma je u posljednje vrijeme zaposlila radnika onoliko koliko je mogla da nađe na tržištu. Imali smo nekoliko oglasa za posao na lokalnim medijima, ali, nažalost, nismo mogli da nađemo onoliko koliko nam treba. Stalno tražimo nove radnike – kaže za Srpskainfo Radovan Pazurević, direktor firme „Sanino“ Derventa koja proizvodi obuću za inostrane partnere.

On kaže da je potreba za povećanom radnom snagom u oblasti obuće, kože i tekstila posljedica dešavanja na globalnom tržištu.

– Radi se o tome da Azija definitivno više nije destinacija na koju naši partneri sa zapada računaju kao ranijih godina. S druge strane, povećanje cijena troškova prevoza je pet puta otišlo na gore i kod njih se isto tako pojavljuje problem nedostatka ove vrste radne snage. Tako da sada imamo sve veći pritisak od naših poslovnih partnera iz inostranstva za povećanjem kapaciteta i za većom potražnjom radnika – objašnjava Pazurević.

On tvrdi da u njegovoj firmi kontinuirano povećavaju plate radnicima i da uvode određene stimulativne mjere kako bi zadržali radnike, ali i povećali broj zaposlenih.

– Već sada planiramo da napravimo neku intervenciju pred praznike, a isto tako, u skladu sa preporukama Vlade RS, ići ćemo na povećanje zarada naredne godine. I više od iznosa koliko se Vlada odriče. Imaćemo finansijsku kondiciju da možemo to pratiti bez velikih finansijskih poteškoća – ističe Pazurević.

U fabrici „Sanino“ zaposleno je oko 855 radnika.

Premijer RS Radovan Višković i ministarska finansija RS Zora Vidović apelovali su da privatni poslodavci povećaju plate radnicima bar za isti iznos koliko će im biti plate povećane zahvaljujući odricanju dijela prihoda u budžet po osnovu poreskog rastrećenja.

Zbog toga će januarska plata svakom zaposlenom biti veća od 14 do 20 maraka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…