Iz Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru su potvrdili BIRN-u BiH da su 15. septembra ove godine zaprimili izvještaj Policijske uprave o prijavi Mujagića protiv Dodika i da su formirali predmet

Državnom tužilaštvu proslijeđen je spis predmeta od lokalnog tužilaštva u Prijedoru koji se odnosi na krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika za izazivanje mržnje, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prijavu protiv Dodika podnio je Satko Mujagić, bivši prijedorski logoraš koji je preživio logore “Omarska” i “Manjača”, zbog izjava koje smatra vrijeđanjem Bošnjaka u emisiji na javnom servisu entiteta Republika Srpska 3. augusta ove godine.

Mujagić je u prijavi napisao da je Dodik gostujući u TV emisiji na Radio-televiziji Republike Srpske rekao da su Bošnjaci “podanički narod, nema ih dovoljan broj, nemaju dovoljne kapacitete, nisu državotvoran narod, narod bez karaktera”. Prema Mujagiću, navodi o podaničkom i nedržavotvornom narodu, te narodu bez kapaciteta su diskriminatorni.

Sedam dana poslije emitovanja emisije Mujagić je prijavio Dodika Policijskoj upravi u Prijedoru, gdje je dao izjavu. On smatra kako se Dodikova retorika “može tretirati kao govor mržnje”.

“To je diskriminacija koja je kažnjiva i po Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine i po Krivičnom zakonu Republike Srpske i po Konvenciji o ljudskim pravima koja je po ‘Daytonu’ direktno primjenjiva u BiH”, smatra Mujagić i dodaje kako u tri navoda koje je spomenuo u prijavi “prestaje sloboda govora jer označava dehumanizaciju cijele etničke grupe i navodnu inferiornost u odnosu na ostale narode”.

On kaže da je prijavu podnio kao građanin.

“Očekujem od nadležnih organa da rade šta treba da rade. Pustimo politiku, ovo je krivično djelo”, kaže Mujagić koji smatra da je “Tužilaštvo BiH trebalo Dodika procesuirati po službenoj dužnosti”.

Iz Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru su potvrdili BIRN-u BiH da su 15. septembra ove godine zaprimili izvještaj Policijske uprave o prijavi Mujagića protiv Dodika i da su formirali predmet.

Nakon provjera su utvrdili da je ista prijava podnesena i Tužilaštvu BiH pa su im ustupili cijeli spis, potvrdio je za BIRN BiH glavni okružni tužilac u Prijedoru Mladen Mitrović.

Iz Državnog tužilaštva kažu da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zaprimila krivičnu prijavu Mujagić Satka i proslijedila je Tužilaštvu BiH.

“Predmet je u radu kod postupajućeg tužioca”, navodi se u odgovoru iz Tužilaštva BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…