U Tužilaštvo BiH nije stigla prijava protiv novinara televizije Tanjuga Marka Ivasa zbog stava o Srebrenici. Informacija je iz Tužilaštva BiH.

Od nametanja odluke o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida, koju je doneo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, u Tužilaštvo BiH je do sada stiglo 30 krivčinih prijava.

Institut za istraživanje ratnih zločina i genocida u Kanadi, koji je formirala bošnjačka dijaspora, saopštio je juče da je podneo krivičnu prijavu protiv Ivasa, koji je odbio da se tokom intervjua saglasi sa stavom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željkom Komšićem da se u Srebrenici dogodio genocid.

– Od kraja jula kada su na snagu stupile izmjene Krivičnog zakona BiH, u Tužitlastvu BiH zaprimljeno je više od 30 prijava protiv više osoba, zbog krivičnih djela koja se odnose na odredbe o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina – rekao je portparol Boris Grubešić.

Prema njegovim riječima, sve do sada dobijene prijave su kod postupajućih tužilaca. O predmetima u radu, dodao je, Tužilaštvo ne može da iznosi više informacija.

Među prijavama je i ona podnijeta protiv novinara RTRS Branimira Đuričića, koji je ranije danas na Tviteru podržao kolegu Ivasa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…