Iako su pojedini mediji objavili vijest da će u apotekana biti omogućeno antigensko testiranje na koronavirus, iz nadležnog ministarstva su demantovali ovakve navode.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

Federalno ministarstvo zdravstva, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva, a time ni Vlada Federacije Bosne i Hercegovine koja usvaja Naredbe i preporuke na prijedlog Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, nikada nisu dali preporuku u svezi novih smjernica o brzom antigenskom testiranju u apotekama, na način kako je to usvojilo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo.

Slijedom navedenog, izvještavamo Vas da je Federalno ministarstvo zdravstva svojim aktom broj 04-33-6984/21 od 28.11.2021. godine, naprotiv, obavijestilo sva kantonalna ministarstva zdravstva da je u članku 4. točka 7. Zakona o apotekarskoj djelatnosti (“Službene novine Federacije BiH”, broj 40/10) jasno navedeno da se pod apotekarskom djelatnosti, osim snabdjevanja lijekovima i medicinskim sredstvima, podrazumijeva i: „pružanje dodatnih usluga u svrhu provođenja preventivnih mjera za očuvanje i zaštitu zdravlja stanovništva, a koje podrazumijeva mjerenje određenih parametara koje pacijenti mogu i samostalno odrediti u postupku samokontrole, pri čemu ove usluge imaju savjetodavni karakter i ne pružaju se u svrhu postavljanja dijagnoze kao što su mjerenje šećera u krvi, krvnog pritiska, težine i sl.“

U skladu s naprijed navedenim brzi antigenski testovi na koronavirus koji se prodaju u apotekama u Federaciji BiH koriste se isključivo u postupku samokontrole i ne mogu se koristiti u svrhu izdavanja nalaza.

Naprijed navedeno postupanje Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, kao i usvojene Smjernice za uvođenje brzog antigenskog testiranja u apotekama-zdravstvenim ustanovama s područja Kantona Sarajevo, su suprotne Zakonu o apotekarskoj djelatnosti, odnosno apoteke, a niti magistri farmacije u istim nisu ovlašteni za uzimanje brisa i obavljanje antigenskog testiranja, kao niti za izdavanje nalaza

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…