BIH

Potresna ispovijest stare majke: “Kćerka mi je rekla psihijatrija, starački dom… ili možeš umrijeti sama”Njena kćerka pokazala je potpuno drugo – za nju nepoznato lice. Jedini uvjet, kaže 85-godišnjakinja, bio je da ostane u svom stanu.

Računala sam da će mi mlađa kćerka pomagati pošto je tu blizu. Da me digne iz kreveta, odvede liječniku, napravi mi ručak, kupi mi sve. Na kraju sam na nju stavila taj ugovor, međutim “ljubav” je trajala dok nisam ostala bez ičega…

Način osiguravanja pomoći i skrbi za starije osobe mogu biti ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. No, oni u sebi kriju brojne opasnosti zbog zakonskih nedorečenosti.

Splićanka (85) je u TV programu HRT-a otkrila što joj se dogodilo kad je s kćerkom potpisala takav ugovor.

Žena je, naime, ostala udovica u svojim 50-im godinama i sama je odgajala dvije kćerke. Ima veliko porodično nasljeđe, a kroz život je vrijednim radom stekla i dodatne prihode. Prije pet godina, kada joj je zdravlje već bilo narušeno, potpisala je darovni ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojom djecom. I tada počinju problemi.

– Računala sam da će mi mlađa kćerka pomagati pošto je tu blizu. Da me digne iz kreveta, odvede liječniku, napravi mi ručak, kupi mi sve. Na kraju sam na nju stavila taj ugovor, međutim od sredine 2018. do 11.6. 2000. trajala je ta ‘ljubav‘. Dok nisam ostala bez ičega. Moj život sam dala u njene ruke i moju svu imovinu, započela je svoju priču nesretna Splićanka koja je htjela ostati anonimna.

Njena kćerka pokazala je potpuno drugo – za nju nepoznato lice. Jedini uvjet, kaže 85-godišnjakinja, bio je da ostane u svom stanu.

– Jedini uvjet mi je bio da neću u Dom za starije osobe. Ona je meni rekla ovako za ovim stolom – možeš birati na psihijatriju ili u Dom za starije i nemoćne. Ili ćeš umrijeti tamo sama bez igdje ikoga svoga, pravac prema mojoj spavaćoj sobi. Ovako mi je pokazala rukom, rekla je gospođa koja sada s kćerkom vodi sudski spor.

Kaže da je željela ispričati svoju priču kao upozorenje starijim osobama.

– Željela sam o ovome progovoriti da starije osobe, roditelji znaju. Jer pogledajte, ja sam imala puno povjerenje u moju kćerku. Kako ću imati u susjeda, u vas povjerenje, ako neću u vlastito dijete koje sam rodila, odgajala i cijeli život živim s njom. To se sad sve okrenulo, zaključila je Splićanka.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top