Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je Srni da “skoro svaki dan neke institucije na čijem su čelu Bošnjaci ruše BiH svakim potezom, te da Danom državnosti ne mogu proglašavati praznik zemlje koju su rušili”.

– BiH određuje Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH i dogovor tri konstitutivna naroda. Svaki dan Bošnjaci nešto rade protiv tog dogovora i krše Ustav BiH – rekao je Radmanović, komentarišući zahtjeve, kako prenosi ta agencija, jednog dijela Federacije BiH da se 25. novembar slavi kao Dan državnosti BiH.
Dan ZAVNOBIH-a

Komentarišući uputstva koje je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila ambasadama BiH u svijetu, tražeći da se 25. novembar obilježi kao Dan državnosti, Radmanović je rekao da to ministarstvo nastavlja po starom i ne odustaje od toga.

– Ovo se svake godine dešava u novembru, kada jedan dio bošnjačke elite potpuno neprimjereno želi da obilježava 25. novembar koji je Dan ZAVNOBIH-a iz bivše socijalističke zemlje koju su direktno rušili, koja im nije odgovarala i hoće da to bude državni praznik BiH – napomenuo je Radmanović.

Radmanović je naglasio da “nema ZAVNOBIH-a bez AVNOJA”.

– Ta dva datuma i događaja i institucije su potpuno vezani i nije nikakav Dan državnosti BiH dan ZAVNOBIH-a. Dnevnopolitički gledano, ne postoji zakon na nivou BiH o praznicima, pa dakle ni po tom osnovu ne može biti praznik”, rekao je Radmanović.
Pronijeniti naziv ulice

– Ne možete iz Jugoslavije uzimati što vam se sviđa, a rušili ste tu Jugoslaviju ili ne možete slaviti ZAVNOBIH, a promijeniti ulicu predsjednika ZAVNOBIH-a koja je bila u centru Sarajeva, koje sada više nema – napomenuo je Radmanović.

On je rekao da je takvo “ponašanje bošnjačkog vrha neophodno promijeniti ako se želi da BiH funkcioniše”.

– Moramo se svi, iz bilo kog naroda na čelnim funkcijama u BiH, ponašati u skladu sa Ustavom i zakonima, a ne kako se kome sviđa – poručio je Radmanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…