Ukupno 26.979 osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje u manjem bh. entitetu RS našlo je posao u deset mjeseci ove godine, dok se istovremeno na biro rada prijavilo 16.500 radnika kojima je prestao radni odnos.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS, Miroslav Vujičić, kaže da je najčešći razlog ostanka bez posla prestanak rada na određeno vrijeme. Upravo se zbog tog razloga na evidenciju nezaposlenih prijavilo 6.472 radnika.

Drugi najčešći razlog je tehnološki višak i po tom osnovu na biro rada se prijavilo 3.778 osoba, zatim sporazumni raskid – 3.291 radnik.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS na kraju oktobra evidentirano je 71.477 nezaposlenih, što je za 12.293 osoba ili za 14,7 odsto manje u odnosu na isti period lani.

Posredstvom Zavoda za zapošljavanje zaposleno je 26.979 radnika ili za 8,7 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

U okviru sedmog stepena stručne spreme (VSS) poslodavci su iskazali potrebu za zapošljavanjem ekonomista i pravnika, koji su ujedno i najbrojniji na evidenciji nezaposlenih, te profesora matematike i fizike, ljekara i drugih.

Kada je u pitanju srednja stručna sprema, na tržištu rada su najtraženiji medicinske sestre-tehničar, ekonomski tehničari, mašinski tehničari i operateri na računaru.

U okviru trećeg stepena stručne spreme (KV) najtraženiji su skladištari, elektromonteri, krojači, pekari, montažeri, te vozači motornih vozila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…