Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira i Sindikat hemije i nemetala FBiH upozorili su da će populističko nadmetanje pozicije i opozicije ko će predložiti veći iznos minimalne plaće, uz najveće opterećenje cijene rada u svijetu za rezultat imati zatvaranje firmi i gašenje radnih mjesta, prvenstveno obrta, mikro i malih preduzeća, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru press konferencije koja predstavlja nastavak zajedničkih aktivnosti UPFBiH i sedam sindikata iz realnog sektora definiranih Zajedničkom platformom potpisanom sredinom ove godine, naglašeno je da je hitno potrebno smanjiti opterećenja na rad.

Istaknuto je da Federacija BiH ima najveće opterećenje rada na svijetu, što je ilustrirano činjenicom da od primjerice 1.500 KM koje radnik zaradi, u ovome trenutku vlasti uzimaju 670 KM, a radniku ostaje 830. Prijedlog UPFBiH je da se doprinosi smanje na 30 posto, čime bi država uzimala do 450 KM, a radnik bi dobijao 1.050 KM, što bi predstavljalo povećanje plaće za više od 200 KM u odnosu na postojeće stanje.

“Na planeti zemlji nema entiteta u kojem radnici manje sredstava donesu kući u odnosu na ono što zarade nego što je u Federaciji BiH. Povećanje svih plaća, a ne samo minimalnih, u Federaciji BiH je interes poslodavaca i radnika. Jedina rezerva za značajno povećanje plaća upravo su porezi i doprinosi na plaće. Poslodavci su saglasni kompletan iznos koji ostane nakon smanjenja poreza i doprinosa dati za povećanje plaća, jer nam je stalo da imamo zadovoljne radnike”, rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Naglašeno je da je u bh. entitetu Republici Srpskoj već niže opterećenje na cijenu rada, a od 1. januara naredne godine ono će iznositi 31 posto, dok je u FBiH opterećenje 42,5 posto.

Mladen Pandurević, direktor UPFBiH, je naglasio da više od 85 posto privrednih subjekata u BiH čine obrti ili mikro i mala preduzeća s jednim do 10 zaposlenih.

“Veliki broj njih će, ukoliko ne dođe do značajnijeg smanjenja cijene rada, a dođe do znatnog povećanja minimalne plaće, biti prisiljeno otpuštati radnike ili zatvarati firme. Velike kompanije kojih u BiH ima oko dva posto će biti pogođene u puno manjoj mjeri”, naglasio je Pandurević.

Predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić istaknula je da već godinama konstantno rastu troškovi života, a da je ovaj Sindikat uspio ispregovarati povećanje plaća u ovom sektoru za 25 posto.

“To je zajedničko rješenje do kojeg smo došli s predstavnicima poslodavaca. Ukoliko želimo sačuvati radna mjesta, smanjiti odliv radne snage iz BiH moramo povećavati sve plaće. A resurs za to su porezi i doprinosi čijim bi se smanjenjem omogućilo povećanje plaća zaposlenih”, kazala je Ćatić.

Također je naglašeno da ne postoji niti jedan opravdan razlog za povećanje cijena električne energije za privredu u FBiH za 150 do 200 posto, naročito ako se zna da nijedna zemlja u svijetu nije povećala cijene električne energije za više od 33 posto.

“Vlada FBiH i elektroprivrede se još definitivno ne oglašavaju u vezi s našim zahtjevima i očigledno kupuju vrijeme. U međuvremenu naše članice dobijaju ugovore za nabavku električne energije po cijenama čak za 220 posto većim u odnosu na one koje plaćaju sada. Posljedice tako drastičnih povećanja cijena električne energije za privredu najviše će osjetiti građani”, kazao je Adnan Smailbegović, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Pandurević je upozorio medije da ne nasjedaju na spinove koji se pokušavaju plasirati u javnosti da će povećanje cijena električne energije osjetiti samo poslodavci i to oni najbogatiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…