Polusatni štrajk upozorenja zbog najavljenog povećanja cijena struje do 350 posto održan je u brojnim  privrednim društavima u Federaciji BiH, zbog ugovora koje su privredni subjekti dobili od Elektroprivreda iz FBiH, u kojima im se cijena električne energije za naredni period povećava i do 350 posto.

Štrajk je održan i u GS tvornici mašina u Novom Travniku.

Račun ove firme za struju bi iznosio i preko milion maraka sa trostrukim povećanjem, što je kažu neodrživo i nedopustivo. Inače, kompaniji GS TMT d. o. o. mjesečna faktura za utrošak električne energije iznosi oko 60.000 KM, a ako do poskupljenja dođe, kažu da će morati otpuštati radnike.

Zlatan Šehić, direktor Željezare Ilijaš, istaknuo je da je ovo još jedan primjer iracionalnog ponašanja naše vlasti i svih vladajućih struktura gdje se selektivno biraju evropski standardi koji mi pratimo, a drugi se preskaču.

“Zbog poskupljenja struje u Željezari Ilijaš koja je dio Prevent grupacije ugroženo je 150 radnih mjesta”, rekao je Šehić.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH kazao je kako su dobili informacije da Vlada FBiH radi na rješavanju ovog problema, ali da konkretnih prijedloga nema. Ugovori s povećanjem od 200 do 300 posto cijene električne energije su već stigli u neke firme. Ističe da je svako povećanje veće od 20 posto pogubno za privredu, a da će najveće posljedice osjetiti građani i radnici.

“Teško je dati preciznu procjenu koliko radnika će ostati bez posla, koliko će se smanjiti plate ili povećati cijene proizvoda. U konačnici će posljedice osjetiti građani i radnici ako se ovo ne riješi. Sve do desetak posto povećanja cijena je nešto što su kompanije navikle i imaju rezerve. Gornja granica je 20 posto, da privreda nema ogromnih posljedica. Sve preko toga je veliki problem”, rekao je Smailbegović za N1.

Danas je i Sindikat metalaca FBiH saopštio da podržava stav UPFBiH vezano za električnu energiju, te je pozvao sve nadležne institucije da hitno preispitaju odluke elektroprivreda o poskupljenjima i povuku ponuđene ugovore za električnu energiju koje su ponudili kompanijama, navodi se u dopisu ovog sindikata upućenom Vladi FBiH i oba doma Parlamenta FBiH.

Navodi se da je 17. decembra 2021. godine održan sastanak direktora namjenske industrije FBiH i predstavnika Sindikata metalaca na kojem su doneseni zaključci da kompanije iz namjenske industrije neće popisati ponuđene ugovore zbog enormnog povećanja cijene električne energije, da je očito na sceni konstantno urušavanje i srozavanje kompletne industrije te da će ovakva maćehinska i neodgovorna politika dovesti privredu u propast i još više iseliti stanovništvo BiH, a postojeće kompanije i radna mjesta ugasiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…