Na području grada Zvornika ima oko 1,2 miliona metara kvadratnih površina zagađenih minama ili sumnjivih površina, dok je otprilike toliko deminirano, rekao je član Crvenog krsta Republike Srpske Dejan Galić.

“Uglavnom, minama su zagađena rubna područja prema Federaciji BiH od Lokanja do Zelinja”, rekao je Galić novinarima.

On je dodao da, nažalost, prošle i ove godine nisu rađene proptivminske aktivnosti na području grada Zvornika zbog pandemije virusa korona, kao i nekih drugih ograničavajućih faktora.

U Zvorniku je jučer organizovano regionalno takmičenje iz programa upozoravanje na opasnosti od mina na kome učestvuju četiri ekipe učenika iz osnovnih škola iz Vlasenice, Osmaka, Srebrenice i Zvornika.

Pobjednici ovog takmičenja, čiji je organizator Gradska organizacija Crvenog krsta Zvornik, učestvovaće na Republičkom takmičenju iz ove oblasti koje će biti održano u prvoj polovini decembra, najvjerovatnije, na Palama.

Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Zvornik Dana Mićić rekla je novinarima da se u ekipama koje se takmiče nalaze po tri učenika i dodala da takmičari imaju zadatke na koje usmeno odgovaraju, slagalice, pantomime, anagrame, kao i da isprave netačne rečenice.

Prema njenim riječima, cilj takmičenja jeste provjeravanje znanja učenika iz ove oblasti i da pobjednici učestvuju na Republičkom takmičenju.

Ističući da je iz proteklog rata u BiH ostalo dosta zagađenih površina minama i neeksplodiranim ubojitim sredstvima, Mićićeva je rekla da Crveni krst Republike Srpske, u saradnji sa osnovnim školama, svake godine organizuje opštinsko, regionalno i republičko takmičenje iz ove oblasti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…