U sjeni pandemije covida-19 dramatično je smanjen procenat redovne imunizacije djece ne samo na području Srednjobosanskog kantona, nego i državi, a to izgleda nikoga, izuzev pedijatara, ne brine. Ukoliko se kažu ne osvijestimo, uskoro bismo se mogli suočiti sa posljedicama, gotovo zaboravljenih zaraznih bolesti, a žrtve bi za razliku od covida-19, bila djeca.

Dok se svijet bori s posljedicama pandemije izazvane covidom-19, pedijatri upozoravaju na odsustvo odgovornosti prema zdravlju djece. To je posebno evidentno u potiskivanju imunizacije, pa je samo u ovom kantonu broj vakcinisanih od zaraznih bolesti djece i mladih do 18 godina, prepolovljen. Zbog toga svakodnevno možemo očekivati pojavu već iskorijenjenih bolesti, koje ostavljaju teške posljedice na zdravlje.

“Velikog kašlja, morbila, zatim rubeole ili crvenke, dječje paralize, teških oboljenja koja su zapravo historijska, sad ponovo možemo očekivati jer nemamo kolektivnog imuniteta, imunizacija je pala tako nisko da više nemamo ni imunitet krda”, upozorava dr. Alisa Islamović, šefica SLužbe za zdravstvenu zaštitu djece i omladine u Domu zdravlja Travnik.

“Prije su roditelji bili savjesniji, puno više smo vakcinisali, ja naprimjer svoju djecu sam vakcinisala, međutim sad je to nešto čula kazala, ovaj kaže može ovo, može ono, MRP ne znam kaže djeca postaju autistična, ne govore, a mi čim čim se djeca rode damo mobitele, jel to dobro”, kaže medicinska sestra Fatima Filan.

Razlozi za ovakvo stanje su raznoliki, od zatvaranja zdravstvenih ustanova da bi se spriječilo širenje covida-19, do neodgovornosti roditelja, ali i činjenice da, iako je imunizacija zakonom obavezna, za njeno neprovođenje, nema kaznene politike. Za razliku od roditelja koji zbog niza razloga odbijaju imunizaciju, oni koji to čine kažu.

“Redovno vakcinišem i mislim da je to sasvim normalno da bi trebala svaka majka da to uradi, kako zbog sebe tako i zbog djece. Nek nosi svako posljedice onako kako mora, a ja mislim da je to sasvim ispravno.”

“Ja kao dijete, vakcinisali su me roditelji, evo sad svoju djecu do sad sam vakcinisala redovno, mislim nema nikakvih posljedica.”

A koliko je zdravlje djece i omladine ugroženo potvrđuje i veći broj djece zahvaćene infekcijom koksaki virusa.

“To je vrlo česta infekcija kod djece, međuitim u zadnja 2 mjeseca imamo epidemiju koksaki virusa koji izaziva usta, šaka i stopala, kod nas na kantonu, ali i šire, zahvatilo je vrtićke skupine te školsku djecu”, dodaje dr. Islamović.

Stoga, pedijatri apeliraju ne samo na roditelje nego i na zdravstvene radnike, ali i kompletan sistem javnog zdravstva, da učine sve kako bi se povećala imunizacija djece i omladine. U suprotnom, posljedice bi mogle biti katastrofalne.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…