Ukoliko zaista HDZBiH i SNSD, kako to najavljuju predsjednici ovih stranaka Dragan Čović i Milorad Dodik, bojkotuju Opće izbore 2022. tako što neće predložiti članove biračkih odbora, a direktorima javnih ustanova i predsjednicima mjesnih zajednica u kojima su biračka mjesta narede da ne dozvole otvaranje, počinit će teško krivično djelo za koje je zaprijećena i zatvorska kazna.

S obzirom na to da se obojica pozivaju na vladavinu prava, na demokratiju, potpuno je neshvatljivo da neko ko je dio sistema pokušava da rušilački djeluje prema samim institucijama tog sistema.

Kada se govori o njihovom rušilačkom djelovanju, tu se podrazumijeva da oni na protivpravan način žele onemogućiti birače u Bosni i Hercegovini da uopće glasaju.

Primjer bojkota izbora već je viđen u susjednoj Srbiji, ali je to bio klasični bojkot u kojem stranke opozicije nisu učestvovale u izbornom procesu, ali niko biračima nije oduzeo njihovo Ustavom i zakonima zagarantirano biračko pravo.

Dakle, SNSD i HDZBiH mogu bojkotovati na taj način izbore, ali nikako rušilačkim aktivnostima. Ukoliko zaista ostvare svoje svoje najave, onda tu itekako ima posla za Tužilaštvo BiH.

U članu 151. Krivičnog zakona BiH navedeno je:

– Ko silom, ozbiljnom prijetnjom, prinudom, podmićivanjem ili korištenjem njegovog teškog ekonomskog stanja ili na drugi protivpravan način utječe na birača u Bosni i Hercegovini da na izborima za institucije Bosne i Hercegovine ili prilikom glasanja o opozivu ili na referendumu, glasa za ili protiv pojedine liste, pojedinog kandidata, odnosno da glasa za ili protiv opoziva, za ili protiv prijedloga o kome se odlučuje referendumom, ili da uopće ne glasa, kaznit će se novčanom kaznom i kaznom zatvora do tri godine.

I Izborni zakona BiH tretira ovu materiju, u članu 2, stav 1a:

– Svi organi vlasti na svim nivoima i zvaničnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH obavezni su pomagati organima nadležnim za provedbu izbora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…