Uz pite i ćevape jedan od specijaliteta po kojem je kuhinja Bosne i Hercegovine poznata širom regiona i Evrope je janjetina.

Jablanica je prava oaza za ljubitelje pečenja i u ovom hercegovačkom gradiću nalazi se desetak restorana. Maksumić, Kod Gojka, Zdrava voda, Komadinovo vrelo, Kovačević, samo su neki od omiljenih.

Ipak, zbog rasta cijena pečenja u ovim restoranima janjetinu neće moći priuštiti mnogi Bosanci i Hercegovci, koji na putu prema moru navrate u jedan od ovih restorana.

Kilogram janjetine tako sada Kod Gojka košta 35 KM, Maksumića i u Zdravoj vodi 40 KM. U restoranu Komadinovo vrelo i dalje košta 35 KM, ali, kako su nam rekli, vjerovatno će morati povećati cijenu. U poznatom restoranu Udovice, koji se nalazi između Mostara i Čitluka u mjestu Sretnice, kilogram janjetine košta čak 50 KM.

– Moralo je doći do povećanja cijena janjetine jer je za 5 KM porasla i nabavna cijena mesa. Mi u restoranu više od 10 godina nismo povećali cijenu janjetine. U ostalim restoranima cijena janjetine je većinom 40 KM – rekli su za Faktor iz restorana Kod Gojka.

Po dobroj janjetini poznat je i restoran Konak u selu Mosko kod Trebinja.

– Janjetina kod nas trenutno košta 39 KM, ali moguć je i dalji porast cijena, jer je trenutno nemoguća misija pronaći žive janjce. Sreća pa smo obezbijedili nekoliko stotina janjadi na vrijeme, tako da imamo zalihe određeni period. Mi ne uzimamo zaklane janjce iz Makedonije ili Australije, nego kupujemo žive iz okolnih sela. Kilogram janjetine žive vage sada je 8 KM, a ranije je bio samo 6.5 KM – kaže Lazar Aćimović, vlasnik restorana Konak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…