ZDRAVLJE

POŠAST ENERGETSKIH PIĆA: JEDNA LIMENKA IMA VIŠE KOFEINA OD DOZVOLJENOG ZA ADOLESCENTEU porastu je konzumacija energetskih pića, pogotovo među najmlađom populacijom.

Na bh. tržištu se pojavljuju i nova pića, veoma popularna među mladim, čije karakteristike su čak višestruko lošije za mlade organizme, u odnosu na do sada dostupna pića.

Obzirom na slobodno tržište i mogućnost uvoza svega što nije zakonima zabranjeno, te široku dostupnost svih proizvoda mladim, pa i djeci, sve češće se postavlja pitanje da li je potrebno zakonom, kao što su cigarete ili alkohol u pitanju, definirati ko može kupiti određena energetska pića.

SASTAV NE ODGOVARA MLAĐEM ORGANIZMU

Energetska pića se proizvode za odrasle i njihov sastav ne odgovara mlađem organizmu koji nije razvio toleranciju na sastav energetskih pića. Pored kofeina i šećera ova pića imaju i druge sastojke, poput taurina, koji se povezuju sa povišenim tlakom, srčanim bolestima i moždanim udarom.  Pri konzumaciji energetskih pića  zamka je u tomu što potiču na unos velikih količina u kratkom vremenu.

Na bh. tržištu su se ove godine pojavila i energetska pića koja osim po značajno visokoj prodajnoj cijeni, mnogo pogubnije po konzumente sadrže kofeina i šećera dva puta više od trenutno najjačih energetskih pića ili 5-6 puta više od popularnih gaziranih napitaka.

Prema EFSA (Evropskoj agenciji za sigurnost hrane) jedno “prosječno” polulitarsko pakovanje energetskog pića sadrži više miligrama kofeina nego što bi trebalo na dnevnoj osnovi smio unijeti adolescent u svoj organizam.

APEL RODITELJIMA

Posljedice koje se mogu javiti kod djece konzumiranjem energetskih pića su česte glavobolje, mučnine, povraćanje, poremećaj sna, česte promjene raspoloženja, psihološki poremećaj – anksioznost, te razvijanje psihološkog poremećaja – ovisnost.

Dodatno, proizvođači pokušavaju predstaviti energetska pića kao zdrava što postižu slikama voća na limenkama poput jabuke, narandže ili manga, dodatkom sintetičkih vitamina koji ovo piće ne čine ni boljim ni zdravijim.

(E.F. / INZ)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top