Savjetnik u Evropskom parlamentu i publicista Thomas Bickl koji se bavi istraživanjem bilateralnih konflikta na Zapadnom Balkanu i evropskim integracijama tih zemalja je napisao tekst u kojem govori o utjecaju krize u Bosni i Hercegovini na Evropsku uniju, ali i utjecaju EU na BiH.

Na samom početku teksta koji je objavljen u The Brussels Times, on navodi da je separatistički stav Milorada Dodika “samo vrh ledenog brijega krize u Bosni i Hercegovini”.

Utjecaj Rusije u BiH

Posebno se dotaknuo uloge Rusije u Dodikovim separatističkim najavama i idejama o formiranju vojske u RS-u, te prebacivanja ostalih nadležnosti s države na entitete.

“On ima punu podršku Rusije, i jedni i drugi se mogu lako okoristiti o podijeljenu i slabu Evropu. Do sada je Rusija uspjela ucijeniti članice Vijeća sigurnosti UN-a SAD, Francusku i Britaniju kako bi ova država uspjela progurati vlastite interese u BiH”, napisao je on.

Kao primjer ruskog utjecaja navodi i to da je Moskva “uspjela oslabiti poziciju visokog predstavnika (OHR) koji bi trebao nadgledati implementaciju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine”.

“To je učinila tako što je pristala na produženje međunarodnih mirovnih snaga EUFOR-a Althea pod uslovom da se OHR više ne spominje u Rezoluciji Vijeća sigurnosti, te da čak visoki predstavnik više ne podnosi lično izvještaj tijelu UN-a”, napisano je u tekstu.

EU može zauvijek izgubiti Zapadni Balkan

Bickl navodi da su EU i SAD ponovo počele sarađivati kada je riječ o odnosu prema BiH nakon što je Joe Biden postao predsjednik Amerike. Ocjenjuje i da je osnovni motiv njihove politike – smirivanje Dodika i situacije u RS-u.

Ističe da bi davanje više ovlaštenja entitetima predstavljalo nagrađivanje separatiste Dodika te da bi to oslabilo državu, ali s druge strane, ni sankcije ne smatra najboljim rješenjem.

“Ekonomske sankcije bile bi kontraproduktivne zbog krhke ekonomije u Bosni i Hercegovini u cjelini i podstakle bi ionako visok nivo nezaposlenosti, posebno među mladima. Ne zaboravimo da se zemlja koja je 1992. imala 4,5 miliona stanovnika približava populaciji od tri miliona, što je razarajući i neuporediv odliv mozgova”, navodi Bickl u tekstu.

Kao jedan od razloga krize u BiH, on navodi činjenicu da je EU izgubila kredibilitet u pogledu obećanja o proširenju Zapadnog Balkana i da sada počinje plaćati cijenu za to.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Oboren rekord u Engleskoj nakon 44 penala, vlasnik kluba išao po hranu i stigao na kraj

Engleski niželigaši Old Wulfrunians i Lane Head oborili su državni rekord nakon…

Holandski motociklist na čudesan način izbjegao pad s motora pri velikoj brzini

Holandski motociklist Bo Bendsneyder (22) na čudesan način izbjegao je pad s…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…