ZDRAVLJE

Popularno piće može uzrokovati ćelavost?! I ne samo to, izašao je cijeli popis krivaca za gubitak koseMuškarci koji konzumiraju određena pića mogu doživjeti veći rizik od gubitka kose, otkrili su stručnjaci. Otkrili su da je gubitak kose bio 30 posto češći kod onih koji su redovno pili energetska pića i zaslađenu kafu i čaj.

Stručnjaci sa Univerziteta u Pekingu otkrili su u istraživanju da su muškarci koji su pili više od jednog zaslađenog pića dnevno imali 42 posto veće šanse da im otpadne kosa, u poređenju s onima koji nisu pili te napitke.

U prosjeku, muškarci koji su prijavili gubitak kose pili su 12 zaslađenih pića sedmično. Također, istraživači su promatrali navike više od hiljadu kineskih muškaraca između 18 i 45 godina tokom perioda od četiri mjeseca. Za to vrijeme, oni su morali prijaviti svoje navike u prehrani, kao i historiju svog mentalnog zdravlja.

Međutim, u istraživanju nisu bila proučavana samo pića.

Također je otkriveno da muškarci koji konzumiraju više brze hrane i jedu manje povrća imaju veće šanse da oćelave. Navodno i anksioznost povećava rizik. Kao rješenje, stručnjaci su ranije izjavili da je zdrava prehrana ključna za bujnu kosu i sprječavanje gubitka iste.

Ovo uključuje nemasne proteine, masti, vitamine i minerale, ali ne postoji jedinstvena hrana za kosu. Nedostaci u prehrani i neuspješna dijeta su česti uzrok stanjivanja i opadanja kose, objasnili su stručnjaci, prenosi Net.hr

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top