ZDRAVLJE

POMOĆ U BORBI PROTIV PERUTIOperite kosu ovim čajem i učinite je bujnom i zdravom

Čaj od nane svi pijemo kad se razbolimo ili smo prehlađeni, ali da li ste znali da možete da ga iskoristite i za zdravlje vaše kose? Nana je još od davnina poznata kao veoma koristan lijek za cjelokupno zdravlje, a starije generacije su je nekada koristile i za ispiranje kose.

Postoji nekoliko razloga zašto bi trebalo barem nekoliko puta mjesečno kosu da isperete čajem od nane.

 Smanjuje perut

Čaj ima snažno antiinflamatorno dejstvo, djeluje tako što umiruje kožu glave i sprječava njenu iritaciju i upalu. Prema naučnicima, ovo je korisno ne samo za prevenciju peruti, već i za ublažavanje simptoma psorijaze. Takođe, antiseptički sastojci u čaju uklanjaju mrtve ćelije kože i nečistoće koje mogu da blokiraju folikule dlake, sprječavajući njihovo začepljenje i omogućavajući vlasima da ponovo rastu.

Sprječava brzo mašćenje kose

Jedinjenja koja se nalaze u čaju mogu uravnotežiti pH nivoe kože glave, normalizujući proizvodnju ulja. Ovo je korisno za ljude sa masnom kosom, kao i za one sa suhom: za prvu kategoriju, čaj djeluje kao andstringent, i sprječava akupljanje viška sebuma na koži glave, dok za drugu kategoriju ljudi, čaj djeluje tako što hrani i hidrira kosu, neutrališe suhoću i sprječava nastanak peruti.

 Kosi pruža svježinu i lijep miris

Bez obzira da li volite ukus nane, morate da priznate da ona veoma lijepo miriše. Ako ispirate kosu čajem od nane, ona će mirisati na svježinu i čistoću, prenosi Novosti Magazin.

Kako da koristite čaj od nane za ispiranje kose

Koristite 2 do 4 kesice čaja od nane, ili 2 kašike sušenih listova nane. Prohuvajte dvije šolje vode, pa prelijte nanu. Ostavite da odstoji oko pola sata kako bi dobila na jačini. Operite kosu šamponom, isperite šampon, pa nanesite čaj od nane na kosu. Možete je polivati ili sipati čaj u bočicu sa raspršivačem i prskati. Utrljajte prstima čaj u kosu – ne morate je nakon ovoga ispirati. Prosušite je nežno peškirom, pa fenom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top