Poljoprivreda u BiH je po ko zna koji put na koljenima. Udruženje poljoprivrednika FBiH je u više navrata upozoravalo da je potrebno izdvajanje većih sredstava kako bi se popravilo stanje u ovom području. Od Federalne vlade tražili su da se u budžetu za narednu godinu izdvoji 150 miliona maraka za pomoć ovoj privrednoj grani. U protivnom, najavljuju da će se veliki broj farmi, obrta, ali i kompanija ugasiti, piše Avaz.

Prema riječima Nedžada Biće, predsjednika Udruženja, razlog za ovaj zahtjev je taj što su u prethodnim godinama bila vrlo mala izdvajanja za poljoprivredu od Vlade FBiH.

– To ne može ni blizu pokriti troškove poljoprivrednika, ovo koliko se dosad izdvajalo. Ove je godine pogotovo bilo vrlo malo izdvajanja ako se osvrnemo na nepogode koje su zadesile poljoprivrednike; mrazevi, otkazi, suše – istakao je Bićo.

Kako kaže, takve su nepogode nezapamćene u posljednjih 50 godina.

– Nedostatak je stočne hrane, farme će se početi gasiti jer neće imati dovoljno hrane. Onda je poskupjelo sve na tržištu, od sjemena, đubriva, mineralnih zaštita, goriva i svega – rekao je Bićo. 

Cijene u otkupu koje poljoprivrednici proizvode su, kako tvrdi naš sagovornik, petnaestak godina iste. To je slučaj s mlijekom, mesom i ostalim proizvodima.

– Ovo postaje neizdrživo, tako da je jedan od ključnih razloga upravo to da poljoprivreda ne bi propala i da pokušamo spasiti ovo malo što je opstalo. I 150 miliona KM je malo ako uporedimo izdvajanja zemalja u okruženju – naveo je Bićo.

Rekao je da je već nekoliko farmi zatvoreno jer neće imati dovoljno stočne hrane.

Ukoliko se smanji domaća proizvodnja zbog gašenja domaćih farmi, doći će do dodatnog povećanja cijena hrane. Cijene osnovnih životnih namirnica iz dana u dan rastu, dok proces otvaranja novih radnih mjesta godinama stagnira. Nažalost, ovo je postao i globalni problem.

U posljednjih 10 godina, prema podacima Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu, cijene hrane su na najvišem nivou. Cijene poljoprivrednih proizvoda značajno su porasle u prethodnih godinu pod utjecajem slabije žetve i povećane potražnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…