Vijesti koje posljednjih dana dolaze iz Rumunije zabrinule su cijelu Evropu. Zemlja nadomak Balkana bilježi konstantan rast broj zaraženih koronavirusom. Teška zdravstvena situacija dodatno je usložnjena i političkom krizom koja je došla u nikada težem momentu za zemlju.

Prema zdravstvenim izvještajima iz Bukurešta, Rumunija je 21. oktobra zabilježila 16.110 slučajeva zaraze koronavirusom uz 448 smrtnih slučajeva. Kako prenose mediji u ovoj državi, situacija iz dana u dan sve je teža, a u ovom trenutku u rumunskim bolnicama rijetko se mogu naći prazna mjesta na intenzivnoj njezi.

“Zdravstvena katastrofa je kada više nemate slobodnih kreveta u najvećoj bolnici u zemlji, a vozila hitne pomoći i dalje nastavljaju dovoziti pacijente s teškim oblicima Covida. Pacijenti ostaju u hitnoj i zbrinjavaju se u prostorima gdje je već prisutna gužva. Uslovi su kao u ratu”, piše rumunski mediji Recorder koji je također napravio i 15-minutni video u kojem se opisuje trenutna situacija u rumunskim bolnicama.

Iako je Rumunija imala relativno stabilnu situaciju s brojem zaraženih od sredine aprila pa sve do augusta, niz političkih, ali prije svega zdravstvenih faktora utjecao je na to da se zemlja vrlo brzo nađe u kompletnom haosu.

Neznanje građana i antivakserski pokreti

Iako je kao članica Evropske unije Rumunija učestvovala u Evropskom mehanizmu raspodjele vakcina, ova istočnoevropska država naišla je na velike probleme kada je riječ o vakcinaciji stanovnika.

Iako je na početku masovnog procesa vakcinacije Rumunija bila jedna od zemalja koje su se nalazile u evropskom vrhu po broju vakcinisanih, proces je veoma brzo stao, a zemlja se u aprilu našla u poziciji gdje je vakcinisano samo 20 posto stanovnika.

Od aprila pa do oktobra taj se broj neznatno povećao pa tako Rumunija danas ima 37 posto stanovnika koji su registrovani jednom dozom, te 35 posto stanovnika koji su revakcinisani.

U kontekstu ove neslavne statistike, Rumunija se trenutno nalazi na drugom mjestu u Evropi te je ispred nje samo Bugarska. Iako je nepovjerenje građana u vakcine fenomen koji je izražen u svim dijelovima svijeta, Rumunija se vjerovatno može smatrati zemljom u kojoj ova kategorija stanovnika najviše zastupljena.

U samom Bukureštu, ali i u drugim gradovima Rumunije, prisutni su brojni antivakserski pokreti koji su često organizovali demonstracije protiv obavezne vakcinacije, ali i epidemioloških mjera koje su na snazi u ovoj državi. Između ostalog, protesti su skoro uvijek imali i političku dimenziju s obzirom da su na njima često viđeni i pripadnici desničarski partija kao što je Alijansa za ujedinjene Rumuna (AUR).

Iako antivakserski pokreti svoju propagandu šire prije svega preko društvenih mreža, u Rumuniji je ova pojava dobila novu dimenziju.

“Postoje TV kanali koji kroz talk-show emisije dovode pjevače, glumce, pa i doktore koji iznose teorije zavjere. Ono što je bizarno, tokom reklamnih pauza iste TV kuće emituju poruke vlasti koje pozivaju građane na vakcinaciju. Sve to unosi zbunjenost među stanovnike i stvara dodatno nepovjerenje”, rekla je za Euronews profesorica sociologije Catalin Stoica.


Izvor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Oboren rekord u Engleskoj nakon 44 penala, vlasnik kluba išao po hranu i stigao na kraj

Engleski niželigaši Old Wulfrunians i Lane Head oborili su državni rekord nakon…

Holandski motociklist na čudesan način izbjegao pad s motora pri velikoj brzini

Holandski motociklist Bo Bendsneyder (22) na čudesan način izbjegao je pad s…

The Economist: Deset trendova koje ćemo pratiti u narednoj godini

Ako je 2021. bila godina u kojoj je svijet okrenuo protiv pandemije,…