Političke partije koje participiraju u radu Vlade Republike Srpske tokom tri godine mandata ispunile su 17 od 149 obećanja koja je Istinomjer evidentirao tokom izborne kampanje za Opšte izbore u BiH 2018. godine.

Kako se navodi u istraživanju koje je Istinomjer objavio na svojoj stranici, u progresu je ispunjavanje 30 datih obećanja, a osim toga, započete su aktivnosti i na ispunjavanju još 51 datog obećanja.

Istinomjer je u trećoj godini mandata Vlade Srpske pratio progres na ispunjavanju obećanja koja su dali SNSD, SP RS, Ujedinjena Srpska, te Narodni demokratski pokret (NDP).

Nakon što je Vladu Srpske u oktobru 2020. godine napustio DNS, iz obuhvata monitoringa Istinomjera isključena su 73 obećanja ove političke partije.

– Od 17 ispunjenih obećanja, njih 11 dao je SNSD, pet ih je dala SPRS, te jedno NDP, dok od šest obećanja, koliko ih je dala Ujedinjena Srpska, nije evidentirano nijedno ispunjeno – navodi se u analizi Istinomjera.

Ističe se da je najviše obećanja Istinomjer evidentirao u oblasti ekonomije, njih 81, a nakon treće godine mandata Vlade Srpske u ovoj oblasti, ispunjeno je šest obećanja.

Ocjenu “nije započeto” dobilo je 17 obećanja, dok je rad na ispunjavanju započet u slučaju 34 obećanja.

U progresu je ispunjavanje 19 obećanja, dok je Istinomjer jedno obećanje u ovoj oblasti ocijenio kao zaustavljeno, a po jedno obećanje ocijenjeno je kao neispunjeno, odnosno neutemeljeno.

Većina ispunjenih obećanja realizovana je u prve dvije godine mandata Vlade Srpske, a među njima su se našla ona o izgradnji gondole od Pala do Jahorine, rekonstrukciji TE Ugljevik, ali i obećanje o rekonstrukciji puta za Mrakovicu.

– Narodna skupština Republike Srpske je tokom marta 2021. godine, između ostalog, usvojila Zakon o slobodnim zonama, nakon što je prethodno Vlada RS, u decembru 2020. godine, usvojila navedeni prijedlog zakona, pa je ovo obećanje ocijenjeno kao “u progresu”.

Među obećanjima koja su dobila ocjenu “u progresu” su izgradnja mosta i međudržavnog graničnog prelaza u Gradiški, smanjenje poreza na rad, povećanje poreske discipline i druga.

U oblasti socijalne politike, Istinomjer je zabilježio 23 obećanja, od čega su dva, u vezi s povećanjem prosječne plate tokom 2019. godine na 1.000 KM, ocijenjena kao neispunjena već u prvoj godini mandata. Takođe, u prvoj godini mandata, sa zakašnjenjem su ispunjena dva obećanja koja su se odnosila na povećanje penzija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…