Kao osoba koja je bila glavna za nabavku droge sa privedenim  u akciji “Storidž 2” označen je Dušan Lovrenović iz Gradiške koji je, kako se sumnja, osim droge nabavljao i oružje, a novac su osumnjičeni međusobno dijelili.

Novcem od prodaje droge osumnjičeni u okviru ove akcije kupovali su nekretnine i skupocjene automobile.

Lovrenović je sin Milivoja Lovrenovića, za kojim je raspisana potjernica za likvidaciju Strahinje Stojanovića,  a nakon privođenja u akciji “Storidž 2”  i za mlađim Lovrenovićem će biti raspisana potjernica.

Sumnjiče ga da je sa Aleksandrom Nikolićem za drogu jednom dao oružje i jednom visokorangiranom članu narko-kartela “Tito i Dino”.

Ta droga, odnosno kokain koji je preuzet iz Nizozemske je prebačen u Hrvatsku  te je rasprodat u Splitu.

Za Lovrenovića se sumnja da je više od dvije godine trgovao narkoticima i oružjem sa osobama privedenim u ovoj akciji, a grupa se bavila prevozom i skladištenjem droge.

Sumnja se da su, kako bi se dočepali narko-tržišta Hrvatske, tamo prelazili iz Gradiške, a za rute se snalazili na razne načine.

Za nizozemsko crno tržište grupa je, prema informacijama iz istrage,  imala oružje, a  novac od prodaje bi  vraćala u BiH, gdje ga je ulagala. Lovrenović je, prema informacijama iz istrage, kupovao pištolje koje je prepravljao i prodavao, a sumnja se da je to radio preko firme u Slovačkoj, kao i da je dio tog oružja završio u Srbiji.

Inače, Tužilaštvo BiH u slučaju akcije  “Storidž 2” zatražilo je pritvor za osumnjičene Veljka Ugrenovića, Mladena Grbića, Savu Dragišića, Sašu Vidovića, Aleksandra Viteza, Filipa Munjerana, Gordana Gvozdena, Dražena Karana, Dragoslava Radakovića, Darka Vujića, Kostadina Balabana, Nebojšu Tojagića, Darija Taškova, Radivoja Lekića i Sašu Narančića, a o tome će odlučiti Sud BiH.

Među 20 osumnjičenih koje su priveli pripadnici SIPA i MUP-a RS bili su i Dragan Gavrilović, bivši pripadnik MUP-a RS, te Nikola Ilišević, Goran Vidović, Radoslav Narančić i Predrag Stanišljević, ali su oni pušteni, a traga se za još nekoliko osoba.

Za odbjeglim osumnjičenima u ovoj akciji  biće raspisane potjernice.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, mjera pritvora zatražena je kako bi se obezbijedilo neometano dalje sprovođenje istrage, a obuhvaćene akcijom terete da su krijumčarili drogu iz Albanije i Crne Gore u BiH, a potom za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…