Lider SBB-a Fahrudin Radončić oglasio se nakon što su u Narodnoj skupštini Republike Srpske jučer usvojeni zaključci kojima se otvara put za povrat nadležnosti sa države na ovaj entitet. Istaknuo je kako očekuje adekvatnu reakciju predstavnika međunarodne zajednice.

“Današnja (op.a. jučer) sjednica Narodne skupštine RS, osim što predstavlja još jednu u nizu predstava za javnost u manjem bh. entitetu, jasan je dokaz nemoći i slijepe političke avanture režima koji predvode SNSD i Milorad Dodik.

Međutim, osim Dodikovog avanturizma, sjednica NSRS predstavlja i grubo kršenje Ustava države Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pokušaj destrukcije temeljnih državnih institucija Bosne i Hercegovine, poput Oružanih snaga, VSTV-a ili Uprave za indirektno oporezivanje i osnivanje istih entitetskih, predstavlja direktan atak na ustavni poredak naše države, koji će biti osujećen”, napisao je Radončić.

Imajući to u vidu, kao i činjenicu, dodaje on, “da su vlasti manjeg bh. entiteta svojim antidržavnim, antidejtonskim i antiustavnim djelovanjem odavno prešle crvenu liniju”, SBB, kako je naveo,  “očekuje adekvatnu reakciju predstavnika međunarodne zajednice”.

“Bez obzira na sve navedeno, poručujemo i Dodiku, ali i svim faktorima koji su spremni raditi na destabilizaciji naše zemlje, da je Bosna i Hercegovina država koja postoji hiljadu godina i da će kao takva, u međunarodno priznatim granicama s tri konstitutivna naroda i svojim građanima, nastaviti postojati.

Jalovi pokušaji urušavanja BiH u NSRS doživjet će propast, ali, na žalost građana entiteta RS i svih u BiH, ostavit će velike ekonomske posljedice. Stoga, pozivamo sve one koji danas i prethodnih mjeseci sudjeluju u pokušaju destabilizacije BiH da to prestanu činiti te da se posvete rješavanju nagomilanih ekonomskih problema, problema korupcije, nepotizma i sveopćeg beznađa”, poručio je Radončić.

Podsjećamo, na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske usvojena je Deklaracija o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o prijenosu nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…