U okviru projekta “Žene na izborima u BiH”, 15. novembra ove godine pokrenuta je kampanja sa ciljem zagovaranja za veće učešće žena u politici BiH i promjene stereotipnih stavova.

Kampanja je završena 8. decembra, a u njenoj provedbi značajnu su ulogu odigrale i istaknute bh. političarke kao i relevantne javne ličnosti u društvenom i ekonomskom životu BiH.

Uprkos kvoti koju propisuje Izborni zakon, a koja nalaže da na kandidatskim listama u Bosni i Hercegovini treba biti najmanje 40 posto žena, prema nalazima Polazne studije o barijerama političkom učešću žena u BiH u parlamentima u našoj zemlji ih je tek 23,8 posto, što je ispod evropskog prosjeka od 26,4 posto i tek neznatno iznad svjetskog prosjeka od 23,4 posto.

Opći cilj projekta “Žene na izborima u BiH” je jačanje ženskog liderstva i učešća u političkom životu, kako bi se u politiku uključio veći broj žena, kroz njegovanje sljedeće generacije liderki u zajednicama, izgradnju inicijativa i povećanje demokratskog učešća i odgovornosti.

“Značajne i vidljive razlike u učešću žena i muškaraca u javnom i političkom životu su rezultat strukturnih prepreka koje jačaju diskriminatorne i rodno uvjetovane norme, prakse i politike, kao i nedostatka političke volje za promjenu odnosa moći u skladu s obavezama o ravnopravnosti spolova i osnaživanju žena. Takve strukturne prepreke se mogu prevazići jedino posebnim i ciljanim mjerama usmjerenim na uklanjanje prepreka i pozitivnu promociju suštinske ravnopravnosti spolova, čime se pospješuje i napredak u smislu Ciljeva održivog razvoja”, rekla je Lejla Ramić-Mesihović, menadžerica projekta “Žene na izborima u BiH” u UNDP.

“Rodno uravnoteženo liderstvo može značajno doprinijeti pozitivnom razvoju društva; povećanje broja žena u institucijama dovodi do većeg nivoa uključenosti i rušenja postojećih stereotipa o kapacitetima i mjestu žena u društvu. To zauzvrat može dovesti do većeg institucionalnog legitimiteta i povećanog povjerenja javnosti u institucije budući da predstavljaju cjelokupno stanovništvo, a ne samo polovicu. Žene na liderskim pozicijama šalju i pozitivan signal općoj populaciji, pružaju pozitivne uzore djevojkama i pomažu u promjeni društvenih normi u društvu općenito”, ističe Edita Miftari, koordinatorica za upravljanje i liderstvo ispred UN Women.

Jedan od ključnih elemenata projekta bila je zagovaračka kampanja “Uključite se!” čiji je cilj bio povećati svijest javnosti o efikasnosti liderki i donositeljki odluka kroz isticanje njihovih pozitivnih doprinosa u građanskom angažmanu i kreiranju politika, posebno u vrijeme pandemije COVID-19. Kampanja je bila fokusirana na podizanje svijesti u online prostoru kako bi se doprinijelo promjene rodnih stereotipa i objektivnijem predstavljanju žena i njihovih uspjeha u bh. politici. Kampanja se odvijala putem društvenih mreža UN Women i UNDP, na kojima su dostupni i svi proizvedeni sadržaji.

Uz ove aktivnosti, 29. novembra je održana tematska konferencija “Politika bez nasilja, za društvo bez nasilja”, koja je okupila partnere projekta “Žene na izborima u BiH”, predstavnike/ce organizacija civilnog društva, akademske zajednice i medija, u raspravi o glavnim izazovima i mogućim rješenjima koji se odnose na pravo žena na učešće u javnom i političkom životu bez nasilja.

Projekat “Žene na izborima u BiH” implementira UNDP uz podršku UN Women, u partnerstvu sa Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, Centralnom izbornom komisijom BiH, Parlamentarnom skupštinom BiH – Komisijom za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, Gender centrom RS, Gender centrom FBiH i odabranim lokalnim zajednicama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…