ZDRAVLJE

POJEDITE OVU VOĆKU PRIJE NEGO ŠTO LEGNETE I SPAVAT ĆETE KAO MALA BEBANajkorisnija namirnica za sve one koji imaju problema sa spavanjem

Najvažniji hormon za spavanje je melatonin, koji proizvodi naša pinealna žlijezda (epifiza). Što je duži san, više će biti i melatonina, koji utiče i na ženske hormone i pomaže u regulisanju menstrualnog ciklusa.

Naime, jedinstven hemijski sastav kivija čini ga korisnim za sve one koji imaju problema sa spavanjem.

Istraživanja su pokazala da je dovoljno pojesti kivi jedan sat prije spavanja, svake večeri tokom četiri sedmice. Kod trećine ispitanika je, zahvaljujući tome, došlo do značajno ranijeg padanja u san i mnogo rjeđeg buđenja.

SVE BLAGODETI KIVIJA:

Zbog obilja vitamina B9 i C, kivi ima sposobnost povećanja apsorpcije gvožđa, što ga čini veoma korisnim za prevenciju anemije.

BOLJE VARENJE

Zahvaljujući svojim prirodnim laksativnim svojstvima, upotreba kivija posebno je pogodna za one koji pate od zatvora ili iritabilnog crijeva, jer pogoduje probavi i pridonosi apsorpciji hranljivih materija.

JAČA IMUNITET

Zahvaljujući količini vitamina B9, odnosno folne kiseline, i vitamina C, ili askorbinske kiseline, ovo voće jača koštanu srž, stvarajući tako povećanje proizvodnje crvenih bijelih krvnih zrnaca, koji stvaraju antitijela i grade imuno sistem.

PODSTIČE CIRKULACIJU KRVI

Zahvaljujući prisutnosti vitamina K i omega-3 masne kiseline, kivi ima svojstvo razrjeđivanja krvi, smanjujući mogućnost stvaranja ugrušaka.

ODLIČAN PRIRODNI ANTIOKSIDANS

Među brojnim prednostima kivija je činjenica da ovo voće obezbjeđuje sjajna antioksidativna svojstva, koja igraju ključnu ulogu u zaštiti naših ćelija od raznih oštećenja.

POSPJEŠUJE PROIZVODNJU KOLAGENA

Takođe, zbog visoke prisutnosti vitamina C, kivi pomaže u borbi protiv oštećenja kože uzrokovanih izlaganjem suncu i zagađenju, opušta i pročišćava kožu, te smanjuje bore, spriječava prerano starenje i poboljšava opšte zdravlje kože. Nadalje, zahvaljujući vitaminu C, ovo voće igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena, pridonoseći zdravlju noktiju, kose i kostiju.

ZAŠTITA OD UV ZRAKA

Zahvaljujući prisutnosti luteina, koji ima sposobnost upijanja kraćih svjetlosnih talasa, poput plave svjetlosti i UV zraka, kivi pomaže odbrani naše kože od sunčevih zraka, prenosi B92.

JAČA VLASIŠTE

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E, kivi je idealan za rast kose. Ovo malo voće jača vlasište, čini kosu jačom i sjajnijom te spriječava gubitak kose. U tom smislu, ovo voće možemo koristiti za pripremu maske za kosu od kivija. Da biste je napravili, jednostavno pomiješajte zgnječeni kivi s jogurtom i medom te nanesite masku po kosi i ostavite da djeluje oko 20 minuta. Nakon pranja, kosa će vam trenutno biti primjetno jača i mekša.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top