ZDRAVLJE

POJAČATI BORBU PROTIV HPV VIRUSA  BiH godišnje umre 60 žena od karcinoma grlića maternice, građani i dalje skeptični oko cjepiva protiv virusa HPV

Bosna i Hercegovina se nalazi na visokom drugom mjestu u Europi po učestalosti obolijevanja od karcinoma grlića maternice, a godišnje u Federaciji Bosne i Hercegovine umre oko 60 žena. Uvođenjem cjepiva protiv HPV i podizanjem svijesti o potrebi intenziviranja preventivnih pregleda žena započinjemo borbu protiv ovog virusa, ali ipak, ovakva ideja ne nailazi na najbolji odziv mladih kod nas.

Cijepljenje protiv HPV-a je preporučeno djevojčicama i djevojkama, kao i dječacima i mladićima prije stupanja u spolne odnose radi smanjenja rizika od HPV infekcije i njenih štetnih posljedica.

„Cijepljenje će Programom imunizacije protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine biti besplatno dostupno djevojčicama u 8. razredu osnovne škole u 2023./2024. godini.

HPV virus spada u skupinu DNA virusa, opisano je više stotina vrsta, tj. tipova tih virusa, a poznatiji su pod imenom papiloma virusi. Najpoznatiji je kao uzročnik običnih bradavica, koje često možemo vidjeti na rukama, stopalima itd., ali i kao vodeći uzročnik raka grlića maternice i genitalnih bradavica, a dijele se na viruse visokog, srednjeg i niskog stupnja rizika, svobzirom na patohistološke promjene s kojima su povezani.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top