Potrošačka organizacija Foodwatch pronašla je mineralno ulje koje je opasno po zdravlje u popularnoj kremi od orašastih plodova i nugata. Mnoge druge namirnice, uključujući bujon kocke, također su pogođene, piše njemački rtl.

Laboratorijsko ispitivanje koje je provela organizacija potrošača Foodwatch u cijeloj Europi pokazuje da je mnoga hrana kontaminirana opasnim ostacima mineralnog ulja.

U trenutnoj studiji u laboratorijima su ispitana ukupno 152 proizvoda iz Njemačke, kao i iz Austrije, Belgije, Francuske i Nizozemske.

Takozvana aromatična mineralna ulja (MOAH) otkrivena su u 19 proizvoda, odnosno udio je 12,5 posto. Sumnja se da su kancerogeni i mutageni te predstavljaju veliku kontaminaciju u ljudskom tijelu, a osim u strojevima koji se koriste za berbu, ambalaža proizvoda može uzrokovati kontaminaciju mineralnim uljem.

U Njemačkoj su pogođeni Nutella, Nusspli Nuss-Nougat-Creme , kao i umak za pečenje i Knorrove bujon kocke. Proizvodi bi morali biti odmah javno povučeni, navodi Foodwatch.

Za većinu proizvoda vrijedi granica detekcije od 0,5 mg po kilogramu.

“Knorr Bratensaft Basis aus Deutschland” ima vrijednost kontaminacije od 82 mg po kilogramu. Prema Foodwatchu, serija Nutelle iz Njemačke bila je kontaminirana s 2,3 mg po kilogramu.

Na svojoj web stranici, organizacija potrošača poziva saveznu vladu da uvede i provede graničnu vrijednost za onečišćenje mineralnim uljem za cijelu EU.

Saskia Reinbeck iz Foodwatcha kaže: “Iako je problem opasnog onečišćenja mineralnim uljem poznat godinama i potpuno je rješiv, još uvijek ne postoji granična vrijednost koja štiti potrošače – ovo je pravi politički promašaj. Prehrambene tvrtke konačno moraju biti natjerane da minerala onečišćenja uljem stave ispod stroge zakonske granice kako bi ih koristili u svojim proizvodima.”

Foodwatch naglašava da zakon o hrani EU-a jasno kaže da se neispravna hrana ne može stavljati na tržište.

Po treći put, Foodwatch je laboratorijskim testovima dokazao da se proizvodi kontaminirani MOAH-om još uvijek nalaze na policama supermarketa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…